Sverige utvisar tre ryska diplomater

Niklas Svahn/TT

Owe Nilsson/TT

Publicerad 2022-04-05

"Det är inte en lätt sak att utvisa diplomater. Det får alltid konsekvenser", säger utrikesminister Ann Linde.

Sverige följer andra EU-länder och utvisar tre ryska diplomater, säger utrikesminister Ann Linde (S).

– Det här handlar om att man inte har agerat enligt Wienkonventionen och bedrivit illegal underrättelseverksamhet i Sverige.

När diplomaterna måste lämna landet vill inte utrikesministern svara på.

Den svenska Säkerhetspolisen bedömer att var tredje rysk diplomat i Sverige egentligen är underrättelseofficerare.

Hur många personer det rör sig om vill inte Säpo avslöja, men enligt utrikesdepartementet befinner sig totalt runt 35 ryska diplomater i Sverige, vilket innebär att det kan handla om ett tiotal.

”Inte en lätt sak”

Linde bedömer att även dessa personer bedriver illegal verksamhet i Sverige och inte följer Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser.

– De gör de inte, men man måste göra bedömningen då vad får det för konsekvenser om man skulle utvisa ännu fler. Det är svåra bedömningar.

UD har tvekat om att utvisa ryska diplomater eftersom man vill behålla sin personal på den relativt stora ambassaden i Moskva och på konsulatet i S:t Petersburg.

– Det är inte en lätt sak att utvisa diplomater. Det får alltid konsekvenser, även för vår egen ambassad och vårt generalkonsulat. Så vi måste väga våra egna intressen mot att det är nödvändigt att utvisa en del, säger Linde.

Hon väntar sig att Ryssland kommer svara med samma mynt.

UD har också kallat upp Rysslands ambassadör för att framföra fördömanden efter bilderna som spridits på dödade civila i ukrainska staden Butja.

– De bilder som vi sett från Butja och andra orter i Ukraina är djupt chockerande, säger utrikesministern och kallar det ett ”uppenbart krigsbrott”.

Utesluter inte fler

Ett tiotal EU-länder har sedan Rysslands invasion av Ukraina utvisat rysk personal på ambassader och konsulat.

Under tisdagen beslutade Danmark att utvisa 15 ryska diplomater. De beskrivs som medlemmar av den ryska underrättelsetjänsten och får två veckor på sig att lämna landet. Enligt Linde kan Danmark utvisa så många eftersom alla länder inte har samma verksamhet eller personal på sina ambassader.

– Det är väldigt olika från land till land.

Italien gav nyligen besked om att utvisa 30 personer från ambassaden i Rom.

Under måndagen fattade Tyskland och Frankrike liknande beslut och förklarade 40 respektive 35 diplomater ”persona non grata” – icke önskvärda.

– Jag utesluter inte att det kommer fler men den här gången är det tre stycken som förklaras ”persona non grata”, säger Linde.

Även Nederländerna, Belgien, Irland, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Slovakien och Polen har utvisat ryska diplomater.