Myndighet om V:s elpriser: Omöjligt förslag

Owe Nilsson/TT

Tomas Lauffs/TT

Publicerad 2022-08-11

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V).

Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för den exporterade elen.

Men förslaget strider mot EU:s konkurrenslagstiftning, enligt Svenska kraftnät.

Sverige producerar i dag mycket el, varav en stor del går på export. Enligt en analys som presenterades på torsdagen har Sverige gått om Frankrike som Europas största nettoexportör av el.

Den prissättningsmodell som används idag när andra länder i Europa vill ha el styrs av efterfrågan. Det här vill V ändra på genom att införa separata priser på svenskproducerad el för svenska elkonsumenter och den internationella elmarknaden.

”Sverigepriset”, som V kallar prisskyddet för svenska hushåll, föreslås stabilisera elpriset på i genomsnitt 40 öre per kilowattimme.

Strider mot EU-lagstiftning

– Rent praktiskt ska det gå. Det här är inte svårt att genomföra, det går att snabbutreda. Priserna kommer då att kunna normaliseras, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar vid en pressträff och tillägger att partiet inte ser att den föreslagna modellen skulle bryta mot några EU-regler.

– Svenska hushåll och delar av industrin betalar ett överpris för den billiga svenska elen.

TT: Det låter lite för enkelt, varför har ingen tänkt på det här förut?

– Det är enkelt för regeringen att genomföra, men man har fastnat i det europeiska marknadstänket. Det här borde har gjorts för länge sedan.

Men enligt Svenska kraftnät är det inte genomförbart med nuvarande konkurrens- och elmarknadslagstiftning.

Ett gemensamt pris

– Man kan avfärda det förslaget ganska snabbt om man tittar på vad som legalt är möjligt i ett EU-perspektiv. Lagstiftningen säger att vi ska ha en prissättningsalgoritm som räknar priset för hela Europa samtidigt, och det är den vi använder, säger Mårten Bergman, enhetschef för transmission och elmarknad på Svenska kraftnät.

Det strider också mot EU:s principer om en fri marknad, anser han.

– Det skulle vara någon form av diskriminering man inför, eftersom vissa kunder skulle få den protektionistiska delen och andra inte. Det var den kritiken vi fick när vi begränsade våra överföringsförbindelser för att hantera interna begränsningar innan vi införde elområden, säger Bergman.

Mot grundläggande principer

Det skulle också få följdverkningar för hela marknaden, anser han.

– Den troliga konsekvensen är att om vi gör så där, så är det troligt att andra också gör det, det blir som att införa tullar, vilket går helt emot de grundläggande principerna inom EU med de öppna friheterna för handel, kapital och människor, säger Mårten Bergman.

Vänsterpartiet avvisar kritiken och hävdar att det inte går emot EU:s regler.

– Sverige har redan olika priser i olika områden och flera andra EU-länder har gjort liknande ingrepp i marknaden för att skydda hushållen mot orimliga elpriser, säger Nooshi Dadgostar (V).

Följ ämnen i artikeln