Lena Mellin

Dramat var inte ens roligt

Det politiska kaosets största förlorare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen vann på det politiska kaoset.

Inte väljarna.

Inte oppositionen.

Inte regeringen.

Den enda som kanske kan räkna hem en liten vinst är den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Det var i torsdags förra veckan som kaoset på nytt drabbade svensk politik. Ett för väljarna i stora delar obegripligt kaos.

I sin årliga granskning av regeringen hade ett enigt konstitutionsutskott, KU, kritiserat justitieminister Morgan Johansson, framför allt för att han uttryckt sig lögnaktigt på Twitter.

Sverigedemokraterna tog det som utgångspunkt för att begära en misstroendeförklaring om Johansson. Inte för twittrandet utan för att de vill inskärpa i väljarna att Johansson varit en usel justitieminister under sina åtta år på posten.

Detta hände 101 dagar före ett val då Morgan och resten av regeringen kan få respass av väljarna. Det hände också under riksdagens näst sista fullskaliga arbetsvecka före sommaruppehållet. Hur bottenlöst dålig Johansson än är kommer han knappast hinna bevisa det ytterligare under tiden fram till valet. Tiden tas upp av Almedalen, semester och valrörelse.

Morgan Johansson på väg in till misstroendeomröstningen på tisdagen.
Morgan Johansson på väg in till misstroendeomröstningen på tisdagen.

Man kan alltså se SD:s begäran om en misstroendeomröstning om Morgan Johansson som en överloppsgärning. Men den satte snöbollen i rullning.

Inom kort hade M och KD hoppat på tåget. Lite senare anslöt L: När dagen övergick till kväll meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) att omröstningen inte enbart handlade om Johansson. Utan om hela regeringen eftersom den fattar kollektiva beslut och alltså också ansvarade för den kriminalpolitik som oppositionen anser är otillåtet dålig.

Ingen vann på den här operationen. Nästan ingen i alla fall.

Väljarna kan som vanligt knappast ha förstått någonting. De tänkte att det är val om tre månader och att Morgan Johanssons framtid ändå avgörs i samband med det.

Oppositionen blev inte de vinnare de räknat med. Tvärtom framstår de som de största förlorarna.

De blev inte kvitt Morgan Johansson. Han sitter kvar.

De framstod som otroligt senfärdiga. Om Johansson nu varit så usel i åtta år hade det kanske varit bättre att försöka bli av med honom lite tidigare. Att inte vänta till hundra dagar före valet.

De verkade dessutom ganska tandlösa. Makten över Johanssons framtid som minister låg inte i deras händer utan i Amineh Kakabaveh, politisk vilde och tidigare V-ledamot.

Ulf Kristersson (M), oppositionsledaren, framstod i särskilt dålig dager. Han svansade efter SD och Jimmie Åkesson. Om han i stället statsmannamässigt avstått från att jaga Johansson på fler sätt än verbalt kunde han sannolikt kallat sig en vinnare. Men det gjorde han inte.

Regeringen var inte heller någon utpräglad vinnare. Johansson blev visserligen kvar i regeringen.

Men Magdalena Andersson var beredd att ställa till en storskalig regeringskris om hon blev av med honom.

Var det verkligen så välbetänkt tre månader före valet och mitt i ett känsligt skede av den svenska Nato-ansökan? Sannolikt inte.

Den enda som möjligen kan kallas en vinnare är just Amineh Kakabaveh. Hon fick ny tid i rampljuset, chans att prata om det hon tycker är viktigt som kurder och hedersvåld. Men framför allt fick hon visa att även enskild riksdagsledamot har makt.

Men i ett längre perspektiv är det helt betydelselöst att Kakabaveh kanske kan kallas en vinnare. Hon lämnar riksdagen i höst och kommer inte att komma in igen om hon inte går in i ett parti.

Vad lärde vi oss av den här karusellen? Tyvärr ingenting. Den var fullkomligt meningslös.

Det gav inga resultat. Vi lärde oss ingenting. Dramat var inte ens underhållande.

Morgan Johansson klarade misstroendeomröstningen och sitter kvar som justitieminister.
Morgan Johansson klarade misstroendeomröstningen och sitter kvar som justitieminister.

Omröstningen om Johansson

Totalt saknar 174 ledamöter förtroende för justitieminister Morgan Johansson. Det hade krävts 175 röster för att han skulle få sparken av regeringen. De som var emot representerar M, L, KD och SD.

Ledamöterna i C, V, MP liksom vilden Amineh Kakabaveh lade ner sina röster, totalt 70 ledamöter.

94 S-ledamöter röstade för Morgan Johansson. Sammanlagt åtta ledamöter var frånvarande.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE