SD vill ha bidragsstopp för dömda fuskare

Av:  TT

Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna. Arkivbild.
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna. Arkivbild.

Sverigedemokraterna vill ha en ny myndighet som bekämpar välfärdsbrott genom utbetalningskontroll och samtidigt införa bidragsspärr för personer som dömts för bidragsbrott.

– Har man blivit dömd för bidragsbrottslighet, ljugit och fuskat med vad det nu må vara, sin identitet eller sina omständigheter, då ska man inte kunna få bidrag i framtiden heller, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt vid en pressträff.

Förslagen ingår i SD:s åtgärdspaket mot välfärdsbrottslighet, en typ av brottslighet som enligt Sjöstedt nått en sådan omfattning att den börjar bli ”systemhotande”.

Han konstaterar att de svenska välfärdssystemen till stor del har byggt på ömsesidig tillit.

– Tillit är väldigt fint när det funkar, men nu behöver vi mer av ett kontrollsystem.

SD vill att biometriska uppgifter samlas in från personer som bor i Sverige utan att vara svenska medborgare för att omöjliggöra att personer använder dubbla identiteter eller använder sig av falsk identitet i kontakt med myndigheter.

Kommuner ska förbjudas att betala ut bidrag till personer som vistas i Sverige utan att ha rätt till det och alla offentliga organ som kommer i kontakt med sådana personer ska ha skyldighet att anmäla detta, anser SD.

Publisert:

Ämnen i artikeln