Brittisk myndighet: Gnagare extra känsliga för apkoppor

Personer som smittats med apkoppor ska undvika kontakt med sina husdjur i tre veckor, enligt nya direktiv i Storbritannien.

Möss, hamstrar och andra gnagare uppges vara särskilt mottagliga för viruset.

Omkring 200 fall i ett tjugotal länder – varav två i Sverige – har hittills bekräftats i det pågående utbrottet av apkoppor.

Mer än hälften av de smittade har registrerats i Storbritannien.

Där uppmanar nu hälsosäkerhetsmyndigheten UKHSA att personer med apkoppor undviker all kontakt med sina husdjur i 21 dagar.

Hittills har inga fall av smitta från människa till djur bekräftats i landet och risken bedöms som låg. Ändå utfärdades de nya direktiven på fredagen.

– Oron är att viruset skulle kunna smitta husdjur och i princip studsa fram och tillbaka mellan dem och människor, säger Lawrence Young, professor i virologi vid universitetet i Warwick, till BBC.

Hamstrar är liksom möss och marsvin särskilt mottagliga för apkoppor.
Hamstrar är liksom möss och marsvin särskilt mottagliga för apkoppor.

Marsvin, hamstrar, möss och andra gnagare är enligt UKHSA särskilt mottagliga för apkoppor. Myndigheten uppmanar att de sätts i 21 dagars karantän utanför hushåll med smittade människor.

Därefter bör de testas för sjukdomen innan de får komma hem igen.

I andra hand är rådet att friska personer i hushållet sköter om djuren och ger dem mat under karantänen. Är inte det heller möjligt bör den smittade ägaren minimera kontakten med sina gnagare och tvätta händerna både före och efter, uppger The Guardian.

Andra husdjur, som hundar och katter, ska enligt rekommendationen hållas inomhus och kontrolleras regelbundet av veterinär under treveckorsperioden.

Apkoppevirus i mikroskop.
Apkoppevirus i mikroskop.
Publisert:

LÄS VIDARE