Sanna Marin ber om ursäkt för nya festbilden

Publicerad 2022-08-23

Finlands statsminister Sanna Marin ber om ursäkt efter att en ny festbild spridits.

Den nya bilden är tagen i statsministerbostaden i Helsingfors och visar två barbröstade kvinnor.

– Jag ber om ursäkt, bilden borde inte ha tagits, säger Sanna Marin på en presskonferens.

På den nya bilden syns Marins vänner festa loss i Villa Bjälbo, statsministerns tjänstebostad, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Bilden föreställer två barbröstade kvinnor som håller upp en skylt med texten ”Finland” framför statsrådet officiella blå bakgrundsskärm.

– Bilderna är tagna söndagen efter Ruisrock efter att vi hade badat bastu och simmat. En av bilderna är inte saklig. Jag ber om ursäkt för bilden som inte borde ha tagits, säger Marin i samband med en presskonferens på ambassadörsdagarna.

Bara toaletterna som användes

Enligt statsministern är festen den enda privata som ägt rum i statsministerbostaden under sommaren. Hon menar också att toaletterna var den enda delen av bostaden som användes till festen.

– Vi har inte vistats inuti Villa Bjälbo. Jag stängde själv alla dörrar, säger Sanna Marin.

Hon är också tydlig med att statsministerresidenset hela tiden övervakades och att alla gästers namn fanns uppskrivna.

Sanna Marin har uppmärksammats mycket den senaste veckan på grund videor som spridits på hennes festande.

– De här videorna är filmade i ett privat sammanhang och jag är besviken över att de har spridit sig till offentligheten, sa statsministern till Yle efter att flera korta videor lagts ut.

”Mjölgänget”

Enligt flera finska medier ska någon ha ropat ”mjölgänget” i en av videorna, vilket många har tolkat som en anspelning till kokain. Sanna Marin förnekade dock snabbt att några droger var inblandade.

– Jag har dansat, sjungit och festat och gjort helt lagliga saker, sa Sanna Marin då.

För att bevisa sin oskuld valde statsministern att göra ett drogtest.

– Jag vill till en början säga att det kommit allvarliga anklagelser om att jag använt droger. Även om anklagelserna är orimliga har jag för mitt eget rättskydd gjort ett drogtest, där resultatet kommer om ungefär en vecka, sa Sanna Marin på en presskonferens i fredags.

– Jag har aldrig, inte ens i tonåren tagit några droger.

Testet var negativt och visade inte spår på varken kokain eller andra narkotiska preparat. Detta skrev finska Statsrådet i ett pressmeddelande under måndagen, enligt Helsingin Sanomat.

Finlands statsminister Sanna Marin

Följ ämnen i artikeln