SD nobbar misstroendehotet – medan MP funderar

Sverige och Turkiet har kommit överens i Nato-frågan.

Nu hotar den politiska vilden Amineh Kakabaveh med att rikta misstroende mot utrikesminister Ann Linde. Men då behöver hon stöd.

”Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh”, skriver SD:s gruppledare Henrik Vinge, som samtidigt meddelar att man inte kommer att stödja ett misstroende.

Det har riktats hård kritik efter regeringens överenskommelse med Turkiet om Nato. Nu hotar den politiska vilden Amineh Kakabaveh med att rikta misstroende mot utrikesminister Ann Linde.

– Att de nu ger efter för en islamistisk diktatur och Erdogans auktoritära regim är väldigt oroväckande, säger Kakabaveh till TV4 Nyheterna.

Men då behövs stöd från andra partier. Sverigedemokraterna meddelade under onsdagsförmiddagen att de inte kommer stödja i en misstroendeförklaring mot S-ministern.

Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen.
Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen.

”Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh. Hon borde ha tagit chansen när vi väckte misstroendet mot Morgan Johansson för ett par veckor sedan. Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse och att byta ut hela regeringen i september”, skriver SD:s gruppledare Henrik Vinge i en kommentar.

MP diskuterar

Miljöpartiets ledning diskuterar däremot om att stödja ett misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S), enligt Expressen. Det råder stor upprördhet inom partiet efter att Sverige ingått avtal med Turkiet, skriver tidningen.

”Mycket oroande förändringar kring bland annat vapenexport och utvisningar”, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Twitter.

Riksdagsledamoten Rasmus Ling dementerar dock uppgifterna om att MP diskuterar att stödja misstroendet.

– Vi har inga uppgifter nu som föranleder att vi skulle göra det. Det är det tyngsta artilleriet och vi är långt därifrån nu. Men det går inte att utesluta framöver, säger han.

MP:s utrikespolitiska talesperson, riksdagsledamoten Maria Ferm har begärt att Ann Linde kommer till utrikesutskottet och svarar på frågor om avtalet med Turkiet.

Rasmus Ling räknar med att det sker i närtid.

– Vi har sett avtalet, för oss innehåller det en del oklarheter, bland annat om vapenexport och utlämningar.

Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.
Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet.

”Måste få korten på bordet”

Men Miljöpartiet kan inte ensamma väcka misstroende. Ett alternativ skulle kunna vara Vänsterpartiet, då deras partiledare Nooshi Dadgostar har riktat kritik mot regeringen.

”Vi varnade tidigt för farorna med att lägga svensk säkerhetspolitik i händerna på despoten Erdogan. Men regeringen förnekade att detta skulle hända. Nu måste vi få korten på bordet. Ska Sverige beväpna Turkiet i hans anfallskrig mot Syrien? Vilka regimkritiker ska utvisas?”, skriver Nooshi Dadgostar (V) på Twitter.

Men det är inte alla partier som är missnöjda.

”Mycket bra hanterat av statsministern och viktigt att i ett svårt säkerhetspolitiskt läge landa inför toppmötet imorgon. Ett viktigt steg för Sverige och Finland”, skriver Annie Lööf (C) om överenskommelsen på Twitter.

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh.
Publisert:

LÄS VIDARE