Sverige och Storbritannien överens om säkerhetsavtal

Publicerad 2022-05-11

Storbritannien kommer bistå Sverige militärt vid en eventuell attack.

Det står klart efter att den brittiske premiärministern Boris Johnson träffat statsminister Magdalena Andersson på Harpsund.

– Putin trodde att han kunde splittra oss men har gjort tvärtom. Vi står här mer enade än någonsin, säger Magdalena Andersson.

Strax innan klockan 14, efter en tur i ekan på sjön i Harpsund, mötte Boris Johnson och Magdalena Andersson pressen.

Budskapet: Länderna har enats om ett solidaritetsavtal.

– Premiärministern och jag har enats om att möta utmaningar i fred och kris tillsammans. Om något land blir drabbat av en katastrof eller en attack kommer Storbritannien och Sverige hjälpa varandra på en mängd olika sätt, säger Magdalena Andersson.

Den brittiska premiärministern är den första utländska ledaren som tas emot av Magdalena Andersson på Harpsund, sedan hon blev statsminister. Boris Johnson kallade omgivningen ”breathtaking” (enastående) och pratade länge om hur viktigt avtalet var mellan länderna.

Besöket kommer samtidigt som Sverige ska fatta beslut om att gå med i Nato eller inte och har därför ett stort signalvärde. Länderna ska vara redo att bistå varandra med militära styrkor, något som Boris Johnson gjorde klart flera gånger under pressträffen.

– Om Sverige attackeras och vill ha hjälp, då kommer vi erbjuda det, sa han.

Premiärministern svarade dock inte på frågor om vad Storbritannien kan tänkas erbjuda för stöd vid en svensk Nato-ansökan. Perioden mellan ansökan och godkännande, den så kallade gråa zonen, är ett orosmoln.

Boris Johnson fick också frågan om hur kärnvapenmakten Storbritannien ser på avtalets styrka i jämförelse med Natos femte artikel om kollektivt försvar.

– Hur vi resonerar med våra kärnvapen brukar vi inte kommentera. Men det är upp till den som blir attackerad att komma med en förfrågan om vad de skulle behöva och vi kommer ta det på allvar, säger Boris Johnson.

Statsminister Magdalena Andersson gjorde klart att Sverige har fått försäkringar om stöd från flera länder under denna period. Hon nämnde USA, Tyskland och Storbritannien.

Sverige har i dag motsvarande solidaritetsklausul med de nordiska länderna. Vi har också en liknande klausul med EU-länderna, 42:7. Sedan Storbritannien lämnade EU har landet inte ingått i de avtalet.

Båda ledarna hyllade den ukrainska kampviljan och västvärldens ansvar att agera mot den ryska aggressionen.

– Det viktigaste med den här överenskommelsen är att den värnar om värderingar som vi håller kära – som Sverige och Storbritannien inte kommer att tveka att försvara. Du sa det så bra Magdalena, tidigare när vi var ute på sjön: Vi sitter både bokstavligen och bildigt uttryckt i samma båt, säger Boris Johnson.

Från oppositionens håll är man nöjd med avtalet – men Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark pekar ändå på att avtalet med Storbritannien är en liten sak i jämförelse med ett Nato-medlemskap.

– Det här är ett bra steg. Det finns inget i det som vi har några invändningar mot men det är naturligtvis det lilla i förhållande till ett Nato-medlemskap.

Han säger att Moderaterna och andra borgerliga partier redan efter Brexit påpekat i försvarsberedningen att nya till Storbritannien måste knytas efter att de lämnade EU.

– Det här visar värdet av att vi fördjupar och förstärker de bilaterala relationerna mellan Sverige och Storbritannien, säger Hans Wallmark.

Cirka klockan 12.20 väntas Boris Johnson komma till Harpsund. Runt klockan 13.40 ska Boris Johnson och Magdalena Andersson hålla en gemensam pressträff.

 • Manne Berggren Wiklund
  11 maj 202214.14
  Foto: Lotte Fernvall

  Det var allt, nu är pressträffen avslutad.

 • Manne Berggren Wiklund
  11 maj 202214.14

  TV4: Hur stark är den här deklarationen i jämförelse med Natos artikel 5. Exempelvis med kärnvapen?

  – Hur vi resonerar med våra kärnvapen brukar vi inte kommentera. Men det är upp till den som blir attackerad att komma med en förfrågan om vad de skulle behöva och vi kommer ta det på allvar, säger Boris Johnson.

 • Manne Berggren Wiklund
  11 maj 202214.04

  Svt frågar Johnson: Vad skulle ni specifikt skicka till Sverige om vi blev attackerade?

  – Det är tydligt i deklarationen att det är upp till landet som blir attackerat att be om hjälp. Så vad som skulle skickas är helt beroende av vad man ber om.

  Svt till Andersson: Är vi i och med detta säkrare i dag än vi var i går?

  – Ja det är vi, säger Andersson.

 • Manne Berggren Wiklund
  11 maj 202213.59

  Pressträffen går över till frågor.

  BBC: Om Ryssland skulle attackera Sverige, vad skulle Storbritannien då göra?

  – Vi har lång historia av samarbeten. Det vi gör nu är egentligen att säga det uppenbara.

  – Att två fria länder skulle komma till varandras hjälp om de blev attackerade. Vi skulle komma till det andra landets stöd i en sådan situation.

 • Manne Berggren Wiklund
  11 maj 202213.52

  Boris Johnson säger på pressträffen:

  – Vi står inför en ny verklighet men vi står inför den tillsammans.

  – Kriget i Ukraina tvingar oss alla att ta svåra beslut. Men suveräna länder måste få ta de besluten själva.

  – Jag är därför väldigt nöjd att i dag kunna underteckna det är säkerhetsavtalet som för våra länder närmare varandra.

  – Vi sitter nu bokstavligt talat i samma båt.

LÄS VIDARE