Kristersson: ”MP-aktivister äventyrar liv”

Stenevi (MP) slår tillbaka: ”Desperat”

“Miljöpartiets aktivister äventyrar liv”, skriver Ulf Kristersson (M) apropå de personer som klistrat fast sig på vägen och stoppat trafiken i Stockholm.

Nu svarar Märta Stenevi (MP) på kritiken.

– Kära nån, det märks att det finns en viss desperation. Jag anar en viss panik i hans parti om han måste gå ut med sån dynga, säger hon till Aftonbladet.

I går stoppades trafiken på E4 i Stockholm av fastlimmade klimataktivister, vilket resulterade i att en ambulans med en sjuk person blev kraftigt försenad.

Polisen ser allvarligt på händelsen, och poängterade i Aftonbladet i går att den väg som aktivisterna valde är en av de viktigaste vägarna till Karolinska sjukhuset.

Ulf Kristersson (M) anklagar nu Miljöpartiet för att aktivisterna skulle tillhöra dem. Han beskyller också språkrören Märta Stenevi och Per Bolund för att försvara civil olydnad, senast i Sveriges Radio P1:s partiledarutfrågning, vilket han anser har bidragit till situationen.

”Märta Stenevi säger att hon ska ”göra kaos” med alla som står i vägen för MP:s politiska agenda. Nu gör hennes aktivister precis det, genom att klistra fast sig i vägen och stoppa trafiken i Stockholm”, skriver Kristersson på Facebook.

”När Per Bolund frågades ut av SR häromveckan försvarade han Extinction Rebellion och andra grupper som bedriver civil olydnad, som saboterar för företag, och som klistrar sig fast på vägen. MP har till och med bjudit in dem till riksdagen och poserar med dem på bild”.

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson.

Stenevi: ”Dynga”

Märta Stenevi (MP) säger att hon tar kraftigt avstånd från aktionen. Enligt henne bygger civil olydnad på två viktiga pelare: dels att man är villig att ta konsekvenserna och dels att människors liv inte utsätts för fara.

– Blockerar man så att ambulanser inte kommer fram, då är det en aktion som jag tar oerhört stort avstånd ifrån. Vi kan inte ha en diskussion om att rädda klimatet och samtidigt sätta liv på spel, säger hon.

Gällande Kristerssons uttalande säger Märta Stenevi att det troligtvis beror på Moderaternas dalande opinionssiffror.

– Jag är inte förvånad, men jag skulle säga att det andas en viss desperation.

Både Märta Stenevi och Per Bolund har uttryckt sympatier för miljöaktivister. Men Stenevi anser att det inte behöver uppmuntra till den här typen av civil olydnad.

– Jag tycker gränsdragningen är glasklar. Det arbetet som Fridays for future har gjort, med klimatdemonstrationer och att lyfta frågan och sätta fokus på att politiker måste agera för att sänka utsläppen är otroligt viktigt.

– Men däremot en civil olydnad eller aktioner där man sätter människor i risk är fullständigt oacceptabelt, och den gränsdragningen är glasklar.

MP:s språkrör Märta Stenevi.
MP:s språkrör Märta Stenevi.

M vill ändra lagstiftning

Tolv personer greps misstänkta för sabotage, blåljussabotage och brott mot ordningslagen. Kristersson skriver att Moderaterna vill skärpa lagstiftningen för den som blockerar vägar.

”Den som vill påverka politiken borde engagera sig på demokratisk väg i stället för att äventyra människoliv”.

Märta Stenevi säger att hon inte vill ändra lagstiftningen eftersom agerandet redan är ett brott i dag.

– Den som har begått det brottet ska ställas till svars för det. Det hade kunnat vara ditt eller mitt barn i ambulansen, självklart ska det finnas ett straff för detta, säger hon.

Ebba Busch kontrar: ”Förstår inte”

Under eftermiddagen kommenterar Ebba Busch aktivist-bråket på sin twitter, och menar att Miljöpartiet inte verkar förstå ordet ”panik”.

”Panik är vad anhöriga upplever när deras nära och kära befinner sig i en stoppad ambulans. Miljöpartiet har bidragit till att legitimera dessa aktioner genom att tidigare bjuda in dem till riksdagen och i radio inte ta avstånd från tidigare blockader.”

Ulf Kristersson.
Ulf Kristersson.
Publisert:

LÄS VIDARE