Omvärlden sörjer Michail Gorbatjovs död

Nyheten om Michail Gorbatjovs död väckte reaktioner världen över.

Carl Bildt, Boris Johnson och Vladimir Putin sörjer alla den tidigare Sovjetledarens död.

”Han gav människorna i Ryssland hopp om frihet och en bättre framtid” skriver Carl Bildt på Twitter.

Den tidigare Sovjetledaren Michail Gorbatjovs död väckte reaktioner över hela världen när nyheten briserade under tisdagskvällen.

Tidigare statsminister och utrikesminister Carl Bildt twittrade kort efter beskedet:

”Han gav människorna i Ryssland hopp om frihet och en bättre framtid, och världen utsikter till samarbete och fred. Nu har allt tragiskt nog lagts i ruiner”.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sörjer också Sovjetunionens sista ledare.

”Michail Gorbatjov var en betrodd och respekterad ledare. Han spelade en avgörande roll för att avsluta det kalla kriget och att få ner järnridån. Det öppnade vägen för ett fritt Europa. Detta arv kommer vi inte glömma” skriver hon.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.
Ursula von der Leyen.
Ursula von der Leyen.

Rysslands president Vladimir Putin uttryckte också sina kondoleanser, rapporterar nyhetsbyrån Interfax och hänvisar till ett uttalande från Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Den ryske presidenten ska under morgondagen skicka ett telegram till Gorbatjovs nära anhöriga.

Boris Johnson tog även till Twitter för att framföra sina tankar.

”Jag är ledsen över att höra om Gorbatjovs död. Jag har alltid beundrat modet och integriteten han visade när han förde det kalla kriget till ett fredligt slut. I en tid av Putins aggression i Ukraina förblir hans outtröttliga engagemang för att öppna upp det sovjetiska samhället ett exempel för oss alla” skriver han.

Friedrich Merz, partiledare för det tyska kristdemokratiska partiet CDU, framhåller den viktiga roll Gorbatjov spelade för det en gång delade Tyskland.

– Utan Michail Gorbatjov hade den tyska återföreningen inte varit möjlig. Vi sörjer en statsman som Tyskland kunde lita på och som litade på oss, säger Merz till tidningen Bild.

Skådespelaren Arnold Schwarzenegger sörjer sin ”vän”.

”Michail Gorbatjov var en av mina hjältar. Jag var otroligt lyckligt lottad över att kunna kalla honom en vän. Alla kan lära något av hans fantastiska liv” skriver han på Twitter.

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi säger att en ”förkämpe för demokrati” nu är borta.

”Hans framsynthet, lugn och omdöme kommer att saknas, särskilt i denna svåra stund i internationell politik” skriver han.

Boris Johnson.
Boris Johnson.
Carl Bildt.
Carl Bildt.
Publisert:

LÄS VIDARE