Expert om evakueringen: En hel del pusslande

Av:  Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Evakueringen av personer med svenskkoppling ur Afghanistan kan ha genomförts med hjälp av afghanska hjälpare som fått betalt av Sverige, säger försvarspolitiske experten Jan Hallenberg.

– Det pågår internationellt många sådana försök.

En grupp afghanska medborgare med koppling till Sverige, däribland tidigare anställda vid Försvarsmakten har evakuerats från Afghanistan, men utrikesdepartementet ger inga ytterligare detaljer med hänvisning till säkerhetsskäl.

Jan Hallenberg, säkerhetspolitisk expert på Utrikespolitiska institutet i Stockholm, säger att det är troligt att personerna som evakuerats fördes med landtransport från Afghanistan till ett grannland och därifrån vidare med flyg.

– Jag vet att det är många olika grupper som jobbar med andra leveranser än bara flygtransporter, eftersom det är så svårt att få tillstånd att landa, säger Hallenberg.

– Min gissning är att de har tagit dem med bussar eller andra transporter till någon gräns, Pakistan eller Iran, det beror på hur bra förbindelser Sverige har med de båda länderna.

”Hittar olika vägar”

Han säger att det är möjligt att Sverige har haft afghanska hjälpare som fått betalt för uppgiften.

– Det pågår internationellt många sådana försök. De hittar olika vägar, och samtidigt kan de inte ha samma väg hela tiden för då kommer talibanerna att hitta dem. Jag tror att det är en hel del pusslande för att kunna genomföra en evakuering, säger Hallenberg.

Afghanistankännaren Anders Fänge har varit Svenska Afghanistankommitténs platschef i landet under flera omgångar. Han har inga uppgifter om hur evakueringen genomfördes, men säger att det är mer troligt att ett flygplan har landat i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan än i huvudstaden Kabul.

– Det var där uppe som den svenska militärkontingenten fanns. De som har jobbat som tolkar för den svenska militärmakten bor förmodligen uppe omkring Mazar-e-Sharif, säger han.

Tydliga begränsningar

Fänge tror inte att Sverige har behövt förhandla med talibanerna för att genomföra evakueringen.

– Talibanerna har sagt i sina officiella uttalanden att de inte lägger hinder i vägen för folk som vill lämna landet. Jag antar att det inte har behövts några förhandlingar med talibanerna för detta, säger han.

Jan Hallenberg tror dock att det finns tydliga begränsningar för hur många personer som talibanerna är villiga att låta lämna landet.

– Det finns dubbla orsaker till att de inte vill att människor ska lämna. Dels säger talibanerna att de skapar ett nytt system som är säkert, och varför ska man då vilja fly? Dels är många av dem som lämnar landet de högst utbildade med mest resurser att hjälpa till att bygga upp Afghanistan igen, säger Hallenberg.

Publisert:

Ämnen i artikeln