Orange varning utfärdad – snökaoset fortsätter

Nu utfärdar SMHI en orange och flera gula varningar för kraftigt snöoväder.

Flera områden kan också drabbas av trafikkaos och elavbrott.

– Vid orangea varningar bör man undvika att exponera sig för vädret, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

De senaste dagarna har det snöat kraftigt på många håll i landet. Framför allt Västsverige har drabbats hårt och under tisdagen var det stora trafikproblem med flera olyckor och inställda kollektivturer längs Västkusten.

Och risken för snö- och trafikkaos är stor även på onsdagen, då snöovädret fortsätter rasa över Götaland, söder om Göteborg, Jönköping och Västervik, Gotland och Öland.

– Snöområdet bidrar inte bara till flera decimeter snö över ett stort område av södra Götaland, det blir samtidigt blåsigt med friska till hårda vindbyar som gör att det bildas snödrev, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

På grund av det har SMHI utfärdat en gul varning för kraftiga vindar och snöfall i det drabbade området.

– Där väntas det uppemot 5 till 15 cm snö i kombination med friska vindbyar, vilket i en mindre grad kan bidra till störningar i trafiken och även elnätet, säger Mikael Luhr.

Snöröjning i Höör på tisdagen.
Snöröjning i Höör på tisdagen.

Orange varning: Kan falla 25 centimeter snö

Stora delar av Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar, Halland och Västra Götalands län ser dock ut att drabbas mest av snöovädret som drar in över dagen.

– Där är en orange varning är utfärdad. Det kan falla 20 till 25 centimeter snö, lokalt ännu mer fram till torsdag morgon. Det väntas medföra störningar i trafiken och även elavbrott, säger Mikael Luhr, och fortätter:

– Vid orangea varningar bör man undvika att exponera sig för vädret, säger Mikael Luhr.

Med andra ord borde man alltså hålla sig hemma så mycket man kan under dagen.

– Exakt hur snöovädret kommer röra sig under onsdagen är dock inte helt säkert och prognosen kan komma att ändras under dagen, fortsätter Mikael Luhr.

En lastbil med sockerbetor halkade i diket norr om Lund.
En lastbil med sockerbetor halkade i diket norr om Lund.

Snö i nästan hela landet

Även i Stockholmsområdet, Uppland och stora delar av Norrland väntas det snöa under onsdagen. På vissa håll kan det ställa till det i trafiken och i Norrland kommer de kalla temperaturerna hänga kvar.

– På torsdagen blir det molnigt och kallt med snöbyar i både norr och söder. I Norrland dominerar molnen och det blir 10 till 15 grader kallt. Även i nordligaste Uppland kan snöbyar ge upp till 15 centimeter snö lokalt, säger Mikael Luhr.

I övriga delar av Svealand kommer temperaturer ligga på mellan 5 och 10 minusgrader.

Kaos i tågtrafiken

Snökaoset orsakar stora problem i kollektivtrafiken i södra Sverige. Flera avgångar från Kristianstad och vidare österut har tvingats ställa in, skriver Sydsvenskan. Öresundståget har behövt ställa in varannan avgång från Kristianstad till Karlskrona, enligt Trafikverket. SJ-tåget går däremot som vanligt. Än så länge.

– I nuläget ställer vi inte in några tåg eller har några större förseningar kopplat till snöovädret. Men vi vill rekommendera att alla våra resenärer håller koll på vår reseinformation, säger Mikael Grinbaum, presskommunikatör på SJ.

Barn bussas hem

Med anledning av snökaoset tidigarelägger nu Hässleholms kommun sina skolbussar.

– Våra busschaufförer är väl medvetna om vilka turer där det finns störst risk att bli stående i snön, säger barn- och utbildningschef Niklas Persson, till Norra Skåne.

– Man ska ta det här med vädervarningar på allvar.

Målsättningen är att alla elever ska vara hemma innan 14 för att undvika det besvärliga väder som väntas under eftermiddagen.

Bandvagnar och vägstopp

På flera håll i Götaland rustar räddningstjänsten för det nya väderläget. Räddningstjänsten i väst har gått upp i stabsläge och Kronobergs län står redo med bandvagnar om läget förvärras.

– Vi hoppas på att vi inte ska behöva använda dem, men man har gjort en inventering och sett hur tillgången ser ut på terrängfordon om det blir extra problematiskt, säger Andreas Rosenberg, insatsledare på Värends räddningstjänst i Växjö, till Kvällsposten.

Även biltrafiken påverkas av snöovädret. E22:an är avstängd i höjd med Lund efter en trafikolycka där, rapporterar P4 Malmöhus.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln