Støjberg riskerar fyra månaders fängelse

Av:  TT-Ritzau

Åklagarsidan vill att Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg döms till fyra månaders fängelse. Arkivbild.
Åklagarsidan vill att Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg döms till fyra månaders fängelse. Arkivbild.

Riksrättsprocessen mot Danmarks tidigare migrationsminister Inger Støjberg är inne på sluttampen. Åklagarsidan vill att hon ska dömas till fyra månaders fängelse, men Støjberg anser sig vara oskyldig.

Den tidigare migrationsministern för borgerliga Venstre är numera politisk vilde. Hon ställs till svars för att under sin tid som minister ha gett en lagvidrig instruktion om att skilja asylsökande par åt i de fall då den ena parten är minderårig. Instruktionen gavs via ett pressmeddelande, där det inte framgick att det i vissa fall skulle kunna medges undantag.

Men Støjberg nekar till att ha gett en lagvidrig instruktion.

– Det har varit mycket svårt att utröna inför vem och med vilket innehåll Inger Støjberg skulle ha gett en olaglig instruktion, säger hennes försvarsadvokat Nicolai Mallet.

Han understryker att ingen under riksrättsprocessen sagt att hon direkt eller indirekt skulle ha krävt att någon skulle bryta mot lagen. Försvarsadvokaten pekar särskilt på en ministeranteckning, som Støjberg signerade dagen innan pressmeddelandet gick ut.

I anteckningen står det att det i vissa fall kan göras undantag när par ska skiljas åt, så att mannen och kvinnan bara tilldelas olika rum, inte placeras åtskilda på olika asylcenter.

Advokaten hävdar att denna notering var den egentliga instruktionen och han säger att Støjberg inte hade kännedom om hur denna sedan förmedlades vidare till Udlændingestyrelsen, den danska motsvarigheten till svenska Migrationsverket.

– Hon blev inte underrättad om detta. Redan här faller en helt central del i anklagelsen bort, säger han.

Domen väntas före jul.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN