Explosionen i Annedal i Göteborg

140 bostäder evakuerade: Räddningstjänsten kvar och jobbar

Av: 

Emil Salmaso

Cecilia Vaccari

NYHETER

140 lägenheter fick evakueras efter den kraftiga explosionen i Göteborg – och det kommer att dröja innan de boende kan återvända hem.

Räddningsarbetet och eftersläckning fortsatte till långt in på natten och ännu har inte byggnaden kunnat undersökas.

Vad som exploderade är ännu inte känt.

Över 20 personer fördes till sjukhus efter den kraftiga explosionen vid Annedal i centrala Göteborg. Fyra personer skadades allvarligt och två personer får intensivvård.

Larmet kom in strax före klockan fem på tisdgsmorgonen. En brand bröt ut och räddningstjänsten har arbetat hela dagen och sent in på kvällen med att släcka elden och förhindra spridning.

Delar av huset fick stabiliseras och 140 lägenheter evakuerades.

– Det pågick rätt länge kan man säga. Det var lite små glödbränder och annat, man fick gå igenom hela byggnaden. Vi är kvar under natten för efterbevakning, säger Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Utreder bomb i byggnaden

Vid 23-tiden på tisdagen är området runt huset fortfarande avspärrat.

Det är inte känt vad som exploderade då polisens tekniker ännu inte kunnat undersöka huset.

– Vi utreder det fortsättningsvis som allmänfarlig ödeläggelse utifrån att någon placerat något i eller i anslutning till fastigheten som exploderat, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisregion Väst.

– Under tiden jobbar vi vidare med utredningen. Bland annat har vi tagit in vittnesuppgifter, övervakningsfilmer och genomfört dörrknackning. Vi har även ett mobilt kontor på plats.

Boende får inte återvända

När det dramatiska tisdagsdygnet går mot sitt slut står det klart att polisen inte kommer kunna inleda brottsplatsundersökningen förrän på onsdagen.

– Räddningstjänsten är kvar och jobbar fortfarande så vi får se när deras arbete är klart, säger polisens vakthavande befäl Martin Hallberg.

Finns det någon tänkt starttid för undersökningen?

– Nej, det går inte att planera en sådan här sak. Det finns en rad olika förhållanden som man måste ta hänsyn till. Men jag tror inte att det händer så mycket i ärendet under natten med tanke på omständigheterna på platsen, säger Hallberg.

Det är oklart när de boende får återvända hem.

– Vi har ju tre trapphus som är helt rökskadade och ett flertal lägenheter. Det är inte beboeligt just nu, säger larm- och ledningsoperatören Bosse Johansson.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Explosionen i Annedal i Göteborg

LÄS VIDARE

Explosionen i Göteborg: Detta har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Explosionen i Annedal i Göteborg

Göteborg

Annedal

Bränder