Spiondömd överklagar – vill gå fri
Erika Nekham/TT
Publicerad 2021-10-05
Den man som har dömts till tre års fängelse för spioneri för Rysslands räkning överklagar domen och vill frikännas.
Åklagaren vill däremot se ett hårdare straff, och att mannen döms för att ha fört ut hemlig information från såväl Scania som Volvo Cars.
Tingsrättsdomen mot mannen påminner om en spionroman. Den 47-årige mannen förde vidare hemlig information från Scania och Volvo Cars till en rysk diplomat, som i själva verket var en underrättelseofficer från ryska säkerhetstjänsten SVR.
Informationen införskaffades bland annat genom att mannen fotograferade dataskärmar. Filerna fördes sedan över på USB-minnen som mannen mot betalning överlämnade till den ryske ”diplomaten”. När de sågs bestämde de alltid en ordinarie mötestid och en reservtid, och på väg till mötena rörde de sig på ett sätt som fick det att framstå som att de försökte ”skaka av sig” eventuella förföljare.
”Kan medföra men”
47-åringen har arbetat som konsult inom teknik och it, med uppgifter som enligt Säpo är av intresse för främmande makt, och har haft uppdrag hos Volvo Cars och Scania.
I september dömdes han av Göteborgs tingsrätt till tre års fängelse för spioneri, men bara beträffande uppgifterna från Scania. I Volvodelen ansåg rätten inte att Sveriges säkerhet kunde skadas av att uppgifterna uppenbarades för främmande makt, vilket krävs för att någon ska kunna dömas för spioneri.
Nu har åklagaren Mats Ljungqvist överklagat domen, och yrkar på att mannen ska dömas för spioneri gällande båda företagen.
”Av den menbedömning som Säkerhetspolisen har gjort framgår att även de uppgifter som anskaffats av Volvo är uppgifter som kan medföra men för Sveriges säkerhet”, skriver åklagaren i sin överklagan.
”Svårbedömt”
Han vill också se ett längre straff för den tidigare konsulten. I tingsrätten yrkade han på fyra års fängelse.
Även 47-åringen överklagar, något som försvaret gick ut med att de skulle göra direkt efter att tingsrättsdomen föll.
– Tingsrätten har ju inte gått på den linje som vi menade är den riktiga i svårbedömda rätts- och bevisfrågor. Tingsrätten skriver i sin dom att det finns väldigt lite praxis på det här, och det talar ju för att det här bör underställas hovrätten, sade hans advokat Taavi Tuula till TT då.
Mannen greps vid ett tillslag på en restaurang i centrala Stockholm i början av 2019, mitt under ett möte med underrättelseofficeren. På sig hade 47-åringen bland annat 27 800 kronor i kontanter.