Lokal S-topp om Eneroth: Något har hänt – inget snack

Anklagelsen mot infrastrukturminister Tomas Eneroth är hanterad och utredd, enligt Socialdemokraterna.

Men ordförande i ministerns hemdistrikt är besviken och förbannad.

– Det här är något som har hänt, det är inget snack om det, säger Robert Olesen (S) till Smålandsposten.

Aftonbladet avslöjade i går att Socialdemokraterna utrett anklagelser mot infrastrukturminister Tomas Eneroth. Uppgifterna gör gällande att ministern skulle ha tafsat en kvinna på rumpan under partiets kongress i Göteborg för två veckor sedan.

Socialdemokraterna meddelade i går att händelsen är utredd. Någon vidare utredning eller några vidare åtgärder kommer inte att vidtas.

Eneroth representerar Kronobergs län. Bland lokala S-företrädare finns en stor frustration över hur ministern och partiet har hanterat incidenten, erfar Aftonbladet.

En av kritikerna är distriktsordföranden Robert Olesen.

– Jag vill vara tydlig med att jag ser väldigt allvarligt på det som har hänt, jag är både besviken och förbannad på detta, säger han till Smålandsposten.

En annan partikollega, som vill vara anonym, är inne på samma linje:

– Det bästa vore om Tomas Eneroth kunde medge att det här har hänt. Sedan är det upp till andra att avgöra vilka konsekvenser som är lämpliga, säger lokalpolitikern till Aftonbladet.

– Eftersom Eneroth sitter i regeringen är det ju ytterst statsministern som avgör om hans förtroende skadats av detta.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth anklagas för att ha tagit en kvinna på rumpan. Arkivbild
Infrastrukturminister Tomas Eneroth anklagas för att ha tagit en kvinna på rumpan. Arkivbild

Besviken och arg

Robert Olesen är också suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse.

För Smålandsposten berättar han vidare att han själv var på plats på hotellrummet där det ovälkomna närmandet ska ha inträffat. Han såg det inte själv men säger att han agerade direkt när han fick kännedom dagen efter.

– Utredningen som skett skedde under söndagen tillsammans med partistyrelsens kansli och man konstaterade att det här har hänt, säger han till tidningen.

Olesen är nu besviken och arg på Tomas Eneroth och säger att det inte är ”något snack” om att något har hänt.

Distriktsordförande i Kronoberg Robert Olesen (S).
Distriktsordförande i Kronoberg Robert Olesen (S).

Bett om ursäkt

Tomas Eneroth skriver i ett sms till Aftonbladet:

”Som jag tidigare uttryckt så var det aldrig min avsikt att röra min partikamrat på något annat ställe än ryggen. Men jag ser inget skäl att ifrågasätta hennes berättelse. Det är något jag beklagar och det är också något jag bett henne om ursäkt för.”

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin sa i går att Kronobergsdistriktet har gjort en utredning och landat i att inte göra något mer.

– Det är aldrig okej att ta på någons kropp på ett oönskat sätt, vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Det finns ingen anledning att ifrågasätta kvinnans berättelse. Det här har utretts av partidistriktet som tycker att de har en bra bild av vad som har hänt, sa Baudin.

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Robert Olesen men han har inte gått att nå.

Publisert:

LÄS VIDARE