Vaccinationsbevis införs 1 december på tillställningar inomhus

Uppdaterad 2021-11-18 | Publicerad 2021-11-17

Folkhälsomyndigheten vill införa covidpass vid offentliga sammankomster och tillställningar inomhus med över 100 deltagare.

– Vaccinationsbevis behöver kunna användas vid mindre sammankomster, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Tanken är att det ska gälla från 1 december.

Först kom beskedet från Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, om att FHM backar kring sitt senaste beslut om att inte testa fullvaccinerade.

Strax därefter kom nästa besked: Regeringen vill, efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten, införa vaccinationsbevis vid offentliga sammankomster och tillställningar med över 100 personer inomhus.

– Vaccinationsbevis behöver kunna användas vid mindre sammankomster, säger socialminister Lena Hallengren på onsdagens pressträff.

Avsikten är att det ska gälla från den 1 december, från 16 års ålder och man ska ha tagit två doser för att räknas som vaccinerad.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger att man för två månader sedan kunde konstatera ett något bättre läge och kunde slopa restriktionerna.

– Att kunna använda vaccinationsbevis som alternativ är något regeringen har förberett för länge. Nu är det läget här, säger hon.

Inget krav att uppvisa covidpass

Men det innebär inte att alla arrangörer måste kräva vaccinationsbevis, däremot kommer de som inte kan visa upp ett sådant att behöva följa andra restriktioner. Vilka de är har Folkhälsomyndigheten ännu inte specificerat.

– Vid allmänna sammankomster kommer man antingen använda vaccinationsbevis eller anordna smittskydssåtgärder, det är upp till arrangörerna, säger Karin Tegmark Wisell.

Det kan exempelvis bli aktuellt med begränsningar per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap. Detta för att arrangörer inom idrott och kultur ska kunna hålla i gång sin verksamhet.

Det handlar om en trygghet för deltagarna, säger Karin Tegmark Wisell:

– Ingen ska avstå från ett evenemang av rädsla för att sitta bredvid ovaccinerade personer.

Vaccinbevisen: Nödvändig åtgärd

Det kan inte heller uteslutas att restriktioner och vaccinationsbevis kommer att införas på fler områden, som exempelvis ett maxantal personer per kvadratmeter och ett visst avstånd mellan sällskap.

– Det är i inomhusmiljöer som smittan sprids mest, framför allt bland vuxna som inte vaccinerat sig, säger Tegmark Wisell.

– Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig för att inte belasta hälso- och sjukvården.

 • Fastnålat inlägg

  Coronapandemin är över

  5 maj 2023
  Linnea Digerstedt

  Tre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.

  – Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.

  Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.

  ”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.

  Läs hela Nivette Dawods text här.

 • Linnea Digerstedt
  5 maj 2023

  Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.

 • Amanda Hällsten
  12 maj 2022

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten
  10 maj 2022

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman
  15 mars 2022

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

ANNONS