Vaccinationsbevis införs 1 december på tillställningar inomhus

Folkhälsomyndigheten vill införa covidpass vid offentliga sammankomster och tillställningar inomhus med över 100 deltagare.

– Vaccinationsbevis behöver kunna användas vid mindre sammankomster, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Tanken är att det ska gälla från 1 december.

Först kom beskedet från Karin Tegmark Wisell, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, om att FHM backar kring sitt senaste beslut om att inte testa fullvaccinerade.

Strax därefter kom nästa besked: Regeringen vill, efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten, införa vaccinationsbevis vid offentliga sammankomster och tillställningar med över 100 personer inomhus.

– Vaccinationsbevis behöver kunna användas vid mindre sammankomster, säger socialminister Lena Hallengren på onsdagens pressträff.

Avsikten är att det ska gälla från den 1 december, från 16 års ålder och man ska ha tagit två doser för att räknas som vaccinerad.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind säger att man för två månader sedan kunde konstatera ett något bättre läge och kunde slopa restriktionerna.

– Att kunna använda vaccinationsbevis som alternativ är något regeringen har förberett för länge. Nu är det läget här, säger hon.

Inget krav att uppvisa covidpass

Men det innebär inte att alla arrangörer måste kräva vaccinationsbevis, däremot kommer de som inte kan visa upp ett sådant att behöva följa andra restriktioner. Vilka de är har Folkhälsomyndigheten ännu inte specificerat.

– Vid allmänna sammankomster kommer man antingen använda vaccinationsbevis eller anordna smittskydssåtgärder, det är upp till arrangörerna, säger Karin Tegmark Wisell.

Det kan exempelvis bli aktuellt med begränsningar per kvadratmeter och avstånd mellan sällskap. Detta för att arrangörer inom idrott och kultur ska kunna hålla i gång sin verksamhet.

Det handlar om en trygghet för deltagarna, säger Karin Tegmark Wisell:

– Ingen ska avstå från ett evenemang av rädsla för att sitta bredvid ovaccinerade personer.

Vaccinbevisen: Nödvändig åtgärd

Det kan inte heller uteslutas att restriktioner och vaccinationsbevis kommer att införas på fler områden, som exempelvis ett maxantal personer per kvadratmeter och ett visst avstånd mellan sällskap.

– Det är i inomhusmiljöer som smittan sprids mest, framför allt bland vuxna som inte vaccinerat sig, säger Tegmark Wisell.

– Vaccinationsbevisen är en åtgärd vi ser som nödvändig för att inte belasta hälso- och sjukvården.

 • Amanda Hällsten

  Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.

 • Amanda Hällsten

  Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.

  – I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.

  USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.

  Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)

 • Carl Ageman

  5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats  från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.

  Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.

 • Nivette Dawod

  Världshälsoorganisationen (WHO) fasar för att kriget i Ukraina kan förvärra den pågående coronapandemin i landet, rapporterar CNN.

  Även om antalet fall i landet är lägre jämfört med veckan innan finns det fortfarande en risk för att människor kan drabbas av svår covid-19 och avlida med sjukdomen, eftersom vaccinationstalen är låga i Ukraina.

  Dessutom har över två miljoner människor flytt till grannländer där vaccinationstäckningen också är låg.

  Andelen vaccinerade i Ukraina ligger omkring 34 procent. I grannlandet Moldavien, som tagit emot över 100 000 ukrainare, är andelen vaccinerade omkring 29 procent. Både talen kommer från Our World in Data.

  – Tyvärr tar det här viruset de chanser det kan för att fortsätta sprida sig, sa Maria Van Kerkhove, WHO:s tekniska chef för covid-19-frågor, vid en pressträff i onsdags, enligt CNN.

 • Adam Westin

  Denna vecka är den nationella vaccinationsveckan. Regeringen, SKR, Folkhälsomyndigheten och fler aktörer kommer försöka nå ut med budskap om nyttan med vaccination, främst till de cirka en miljon människor som inte tagit sin första dos.

  Socialminister Lena Hallengren kommer exempelvis att besöka Blekinge integrations- och utbildningscenter klockan 9.30 nu på förmiddagen.

  Läs mer här.

Publisert:

LÄS VIDARE