Efter kritik: Tar avstånd från sambons sydstatsflaggor

Nu tar civilminister Ida Karkiainen avstånd från sambons sydstatsflaggor.

Men först efter omfattande kritik:

– Det är fullständigt oacceptabelt med den typen av symbolik som försöker göra skillnad på människor, säger hon till Aftonbladet.

Efter måndagens många artiklar om bilden där Ida Karkiainen som tonåring ser ut att göra en Hitlerhälsning hemma i sin och sambons lägenhet i Haparanda, fokuserades kritiken under tisdagen mot hennes inställning till sambons sydstatsflaggor.

Sambon Mattias Lind är musiker i metal-bandet Raubtier. I filmer och bilder från bandets Youtube- och Facebook-konton bär Lind ibland en tröja med sydstatsflaggan. Dessutom syns sydstatsflaggan i bandets replokal, vilket Expressen avslöjade natten mot tisdagen. När tidningen ställde frågor till Karkiainen ville hon inte kritisera flaggan:

– Jag har inget med inredningen av deras replokal att göra och tänker fortsatt inte ha det heller, sade hon.

Under tisdagen backade Karkiainen, efter kritik från statsministern, i sociala medier och i tidningsartiklar. Efter ett samtal med Magdalena Andersson skrev Karkiainen på sin Facebook-sida:

”Jag förklarade att jag borde ha tagit tydligare avstånd i en intervju på frågan om sydstatsflaggan i min sambos bands replokal och det rasistiska den står för, inte bara hålla mig till det faktum jag inte är ansvarig för hur det ser ut där.”

Karkiainen tillade sedan:

”Jag har också fått frågor om min sambo i ett klädesplagg med sydstatsflaggan på. Den har jag länge bett honom slänga, men jag är inte ansvarig för hans klädval.”

Den omtalade bilden på civilminister Ida Karkiainen där hon sträcker upp höger arm.
Den omtalade bilden på civilminister Ida Karkiainen där hon sträcker upp höger arm.

”Hade kunnat vara tydligare med sydstatsflaggan”

Under tisdagskvällen fick Aftonbladet en intervju med Ida Karkiainen.

När du pratade med Expressen ville du inte kommentera sydstatsflaggan?

– Jag sade då också att jag tar starkt avstånd från sådana symboler. Det är fullständigt oacceptabelt med den typen av symbolik som försöker göra skillnad på människor. Jag kunde ha varit tydligare med Expressen absolut, men det var det jag syftade på.

Vad sade Magdalena Andersson under samtalet med dig?

– Hon förklarade att det här såklart är oacceptabelt, och att jag hade kunnat vara tydligare. Hon sade också att hon har fullt förtroende för mig och mina värderingar.

Till Expressen sa du att det inte var ett heilande, till oss att det kanske var en "ironisk" Hitlerhälsning. Vad är det som gäller egentligen?

– Jag har inget minne av den här händelsen, att jag skulle ha gjort en sådan typ av hälsning. Det är svårt att säga då, eftersom jag inte har något minne av den, vad det är för någonting. Men jag är helt trygg med att jag aldrig någonsin har gjort en sådan hälsning i syfte att sympatisera med nazismen. Det är jag helt bergfast övertygad om.

Kan du ha gjort det fler gånger?

– Svar nej. Jag är inte den som heilar.

Civilminister Ida Karkiainen när Magdalena Andersson presenterade den nya regeringen förra veckan.
Civilminister Ida Karkiainen när Magdalena Andersson presenterade den nya regeringen förra veckan.

Vi har uppgifter från flera håll om att din sambo har spelat in en cover på en av vit makt-bandet Pluton Sveas låtar. Känner du till någonting om det?

– Det har jag ingen kännedom om.

I sitt Facebook-inlägg skrev Karkiainen också om vit makt-musik som ibland spelades i hennes och sambons lägenhet när hon var tonåring:

– Det var fest ibland. Det spelades musik av många som ville styra låtlistan. Musik som jag inte står för. Vad andra spelade kan jag inte ta ansvar för. Jag brukade stänga av om jag märkte att det förekom vit makt-musik, men det gjorde jag förmodligen inte alla gånger.

Publisert:

LÄS VIDARE