Nyheter

Värstingsnigeln inte spansk – byter namn

Av: 

TT

Den invasiva snigelarten får nu även officiellt namnet mördarsnigel. Arkivbild.
Den invasiva snigelarten får nu även officiellt namnet mördarsnigel. Arkivbild.

NYHETER

”Trädgårdens värsting” har officiellt bytt namn – från spansk skogssnigel till mördarsnigel. Genetiska studier har nämligen visat att den inte kommer från Spanien.

Den spanska skogssnigeln är en ovälkommen gäst i många svenska trädgårdar. I folkmun har den fått namnet ”mördarsnigel” både på grund av sin aggressiva framfart mot grödorna och för att den ibland äter upp individer av den egna arten.

Nu har snigeln även officiellt bytt namn till mördarsnigel i Artdatabanken hos Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– Det visade sig att den inte är från Spanien, utan snarare från Frankrike. Man upptäckte genom genetiska studier att den aldrig funnits i Spanien sedan tidigare, säger Ulf Bjelke, miljöanalysspecialist vid SLU.

Gör skäl för namnet

Att blanda in snigelns franska ursprung i namnet hade dock blivit för rörigt. Därför valde Artdatabanken och Kommittén för svenska djurnamn att gå på det mer etablerade alternativet – mördarsnigel.

Ulf Bjelke vet inte exakt hur och när namnet uppstod i medierapporteringen, men anser att snigeln gör skäl för sitt namn.

– Ja det kan man säga, de äter det mesta. Det är lite att den är en värsting i trädgårdarna, det är därför den har fått det här namnet från början. Den går hårt åt sallader och allt möjligt som man odlar.

Saknar naturlig fiende

Arten är extremt invasiv och har förts in till Sverige av misstag, genom bland annat import av växter. Den observerades först i landet i mitten av 1970-talet.

Som hermafroditer med möjlighet till självbefruktning förökar sig mördarsnigeln snabbt och kan lägga uppåt 400 ägg. Den har inga naturliga fiender i Sverige och gör heller ingen nytta, enligt Ulf Bjelke.

– Den är väldigt slemmig. Andra sniglar kan igelkottar och grävlingar äta, men inte den här.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert: