Hälsochef: Stigande smittotal ett misslyckande

TT-AFP

Publicerad 2021-08-08

Francis Collins, chef för det statliga amerikanska forskningsinstitutet NIH håller upp en modell av coronaviruset under en utfrågning i senaten. Arkivbild

USA noterar det högsta antalet nya covidfall på ett halvår. Det är ett misslyckande, anser chefen för det statliga forskningsinstitutet NIH.

– Vi borde aldrig ha varit där vi är i dag, säger han i en intervju.

På söndagen rapporteras 118 000 nya fall av covid-19, den högsta dygnssiffran sedan i februari. Antalet som avlidit med bekräftad sjukdom har ökat med 89 procent de senaste två veckorna. Samtidigt rapporterar sjukhus om ökande antal barn som behöver läggas in.

Larmen om ökad smittspridning driven av deltavarianten av coronaviruset har fått fler att boka vaccination, men fortfarande är miljoner människor skeptiska mot vaccinering.

”Förfärligt pris”

– Vi skulle inte ha varit där vi är i dag med deltaökningen om vi hade varit mer effektiva med att få alla vaccinerade, Nu får vi betala ett förfärligt pris, säger Francis Collins, chef för det statliga amerikanska forskningsinstitutet National Institutes of Health (NIH) till ABC:s program ”This week”.

Barn under tolv år kan inte få vaccin i USA än och Collins säger att antalet barn som vårdas på sjukhus för covid-19 är rekordstort, 1 450. Han varnar för att viruset kan spridas snabbt om inte krav på munskydd införs innan miljoner barn snart återvänder till skolorna.

– Det kommer troligen att resultera i utbrott på skolor och att barn måste återgå till fjärrundervisning vilket är en sak vi vill förhindra.

Strid om munskydd

Smittskyddsmyndigheten CDC skriver på söndagen på Twitter att även barn utan symtom kan sprida covid-19 och föreslår att barn över två år ska bära munskydd i skolor och andra offentliga miljöer inomhus.

Men i Florida, en av de delstater som drabbats hårdast i den senaste smittvågen, har guvernören Ron DeSantis utfärdat en order som förbjuder delstatens skolor att göra munskydd obligatoriska. En handfull skoldistrikt har sagt att de tänker strunta i förbudet.

Collins är arg över att debatten om vaccin och munskydd har blivit politiserad.

– Vi behöver inte polarisering över ett virus som dödar människor. Vi borde göra allt vi kan för att rädda liv. Och det betyder att ta vaccinet, Och det betyder att bära munskydd när du är inomhus i trängsel.

ANNONS