Namnstriden avgjord – skäret heter Röven

Röven eller Röva? Namnstriden om skäret med den udda formen har delat myndigheterna – fram tills nu.

Lantmäteriet kör över Uddevalla kommun och döper det till Röven.

”Finns goda skäl för det”, skriver de i sitt beslut.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om namntvisten. Frågan gäller huruvida det rumpliknande lilla skäret utanför Ljungskile ska få heta det mer formella Röven eller mer dialektala Röva.

Tre myndigheter: Lantmäteriet, Institutet för språk och folkminnen och Sjöfartsverket har varit inblandade i frågan. Frågan väcktes först av en nautisk direktör på Sjöfartsverket som skrev till Lantmäteriet om skäret och ortsbefolkningens benämning på det som Röva.

Institutet för språk och folkminnen hävdar dock att tillfrågade på orten inte känt till den benämningen.

Nu har Uddevalla kommun, där skäret ligger, fått ge sin syn på saken.

Kommunen förespråkar Röva och hänvisar i sitt svar till Länsstyrelsen till att Röva låter bättre och har en stark lokal förankring. Ortsbefolkning kallar det för Röva i folkmun och den lokala segelklubben ordnar också en årlig tävling med titeln ”Röva runt”.

Inga orter heter Röva

Men nu kör Lantmäteriet över kommunen och slår istället fast att skäret ska få namnet Röven som officiellt kartnamn i myndighetens geodata.

”Lantmäteriet konstaterar att det i våra geodata redovisas ett trettiotal namn i-^ som innehåller ordet rov 'bakdel, ända och dyl.' i hela landet. 118 av dessa namn utgör den normaliserade formen -röven namnens efterled, och något namn på -röva finns ej”, skriver de i sitt beslut.

De radar upp fler exempel på ortsnamn, bland annat Lilla Röven och Stora Röven, som är två vikar i Öckerö kommun och Gula röven som är en vik i Kungälvs kommun. Enligt Lantmäteriet uttalas samliga röva, men stavas röven.

Sammantaget menar myndigheten att det finns goda skäl för att fastställa Röven som namn för det lilla skäret.

Publisert:

LÄS VIDARE