Sex döda i skjutning vid nationaldagsfirande

Masskjutning mot parad – 26 till sjukhus

Minst sex personer sköts till döds under nationaldagsfirandet i en förort till Chicago på måndagen.

Därefter startades en intensiv jakt på den misstänkte gärningsmannen, 21-årige Robert ”Bobby” Crimo III.

Nu har han gripits, meddelar polisen.

Klockan tio på måndagsförmiddagen började nationaldagsfirandet med en parad i centrala Highland Park. Tio minuter in i paraden började en man skjuta från ett hustak i närheten. Vittnen hörde upp emot 20 skott avlossas, skriver Chicago Sun Times.

Därefter inleddes en omfattande polisinsats – med lokal polis, delstatspolis och FBI – för att hitta den misstänkte gärningsmannen.

Några timmar efter skottlossningen pekades 21-årige Robert ”Bobby” Crimo III ut som misstänkt. Polisen publicerade en bild på hans ansikte, gav signalement på bilen han troligen färdades i och bad allmänheten om tips.

Och natten mot tisdag, svensk tid, kom beskedet att han gripits. Crimo försökte fly när poliserna fick syn på honom, men han kunde stoppas kort därpå, rapporterar flera amerikanska medier.

Enligt polisen kommer han från området.

21-årige Robert ”Bobby” Crimo misstänks ligga bakom attacken.
21-årige Robert ”Bobby” Crimo misstänks ligga bakom attacken.

”Känner hans familj”

Flera personer samlades utanför polisstationen i Highland Park för att uttrycka tacksamhet efter gripandet, enligt Chicago Sun Times.

– Det har varit en fruktansvärd dag, säger en av personerna, Stacy Shaulman, till tidningen.

– Jag är glad att de tog honom. Och, dessvärre, är det en kille härifrån, och människor känner hans familj. Hans familj har varit här länge, fortsätter hon.

Sex personer är döda och 26 personer fördes till sjukhus, några med allvarliga skador, enligt lokala myndigheter. Åtminstone 19 personer behandlades och skickades sedan hem.

Minst fyra eller fem av de skadade är barn, uppger sjukhuset i Highland Park. Patienterna ska ha varit mellan 8 till 85 år.

Fem av de avlidna personerna dog på brottsplatsen, varav samtliga var i vuxen ålder. En sjätte person dog på sjukhuset.

Paradbesökare flydde från områden när skotten avlossades.
Paradbesökare flydde från områden när skotten avlossades.

Polisen har hittat ett gevär på hustaket som gärningsmannen tros ha skjutit från. De misstänker att han tog sig upp på taket via en stege i en obevakad gränd.

Motivet är fortsatt oklart, men Christopher Covelli vid Lake County-polisen beskriver dådet som "väldigt slumpmässigt, väldigt medvetet".

Samtliga nationaldagsfiranden i förorten ställdes in till följd av masskjutningen. Det gjorde även de planerade 4 juli-fyrverkerierna i Chicago.

Biden: Det meningslösa vapenvåldet

USA:s president Joe Biden och första dam Jill Biden har gjort ett officiellt uttalande om händelsen.

– Jill och jag är chockade över det meningslösa vapenvåldet som ännu en gång har väckt sorg till ett amerikanskt samhälle på denna självständighetsdag, säger Joe Biden i ett uttalande från Vita Huset.

I samma uttalande lovar presidenten att fortsätta kämpa för att få ett stopp på den ”epidemi” av vapenvåld som pågår i landet.

– Jag har nyligen skrivit på den första delen av den stora vapenlagsreformstiftningen på nästa trettio år, som inkluderar åtgärder som kommer att rädda liv. Men det finns mycket mer att göra, säger Biden i uttalandet.

Publisert:

LÄS VIDARE