Valet 2022

Märta Stenevi: De andra partierna har hål i huvudet

Av: 

Marcus Bornlid Lesseur

NYHETER

Miljöpartiets Märta Stenevi kräver att riksdagen blixtinkallas för att diskutera klimatnödläget i Europa.

Åtgärden att i det här läget ytterligare sänka skatten på bensin och diesel anser hon är vansinnigt.

– Det är irrationellt och populistiskt och en helt verklighetsfrånvänd politik, säger Märta Stenevi.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är arg.

Sommaren 2022 står larmrapporterna om extremhetta som spön i backen. London och Grekland och Spanien och Frankrike brinner, den italienska torkan riskerar att leda fram till livsmedelskris i Europa under det kommande vinterhalvåret. En ny rapport IPBES visar att klimatförändringarna banat väg för massutrotning i regnskogar, korallrev och träskmarker runt om i världen.

Samtidigt anser språkröret att miljöfrågan i mångt och mycket är frånvarande i den politiska debatten inför höstens riksdagsval. Och när Miljöpartiet med Märta Stenevi i spetsen på tisdagen krävde att riksdagen skulle avbryta sin sommarsemester för att diskutera åtgärder för att motverka den rådande extremhettan möttes detta, som hon upplevde det, av ett njuggt intresse från de övriga partiernas håll.

– De har hål i huvudet. Att prioritera en bensinskattesänkning, något som ytterligare kommer att förvärra koldioxidutsläppen, samtidigt som folk flyr och dör till följd av hettan, det är irrationellt och populistiskt och en helt verklighetsfrånvänd politik, säger Märta Stenevi.

Har försökt stoppa skattesänkningarna

Regeringen förhandlar just nu med EU om en ytterligare sänkning av skatten på bensin och diesel, efter sänkningarna av skatten i såväl oppositionens höstbudget och regeringens vårändringsbudget.

Miljöpartiet, som tidigare utan framgång försökt stoppa skattesänkningarna, vill med ett extrainsatt möte i finansutskottet i stället driva igenom ett förslag om sänkt moms på livsmedel och subventionerad kollektivtrafik. Socialdemokraterna har nobbat förslaget medan Vänsterpartiet ställer sig öppna för ett sammanträde. De övriga partierna har inte öppet tagit ställning i frågan.

MP-ledaren Märta Stenevi vill blixtinkalla riksdagen för att diskutera klimatnödläget.

– Deras uteblivna svar ligger väl i linje med hur de hanterar miljöfrågan i övrigt. Men det är talande att de enda konkreta åtgärder som presenterats för att hjälpa de människor som påverkas av inflationen är de här fullständigt vansinniga förslagen som innebär att utsläppen ökas under ett klimatnödläge, säger Märta Stenevi.

”Barn kan inte äta bensin”

Enligt språkröret skulle Miljöpartiets förslag, för den händelse att de realiseras, erbjuda ett bättre stöd åt de människor som drabbas hårdast av inflationen.

Med inspiration hämtad från Tyskland och Spanien vill Märta Stenevi att man i Sverige för omkring hundra kronor i månaden ska kunna åka fritt i kollektivtrafiken under sommaren. Och med en sänkning av livsmedelmomsen ska alla, inte bara bilägare, kunna dra ner på sina accelererande utgifter.

– Billigare livsmedel skulle till exempel hjälpa gamla och ensamstående föräldrar. Barn kan inte äta bensin, även om de andra partierna verkar tro det, säger Märta Stenevi.

Verkar inte stå bakom Parisavtalet

Särskilt hård kritik riktar Märta Stenevi mot Moderaternas ledare Ulf Kristersson, som i en DN-intervju under onsdagen uppger att människor inte ska ”behöva ställa om” eller göra några livsstilsförändringar för att klimatmålen ska infrias. Han sätter i stället sin tillit till att ny teknik och ett utbyggt elnät ska komma att minska utsläppen.

M-ledaren Ulf Kristersson får hård kritik av Stenevi.

– Hela den där intervjun är anmärkningsvärd, eftersom den tydligt visar att Moderaterna inte har några ambitioner att lösa krisen. De pekar bara på åtgärder som ligger långt fram i tiden, på teknik som ännu inte utvecklats, säger Märta Stenevi och fortsätter:

– Det enda jag läser i texten är att Ulf Kristersson inte längre står bakom Sveriges åtaganden i Parisavtalet. Det är fruktansvärt ansvarslöst för en statsministerkandidat. Samtidigt har vi i dag en statsminister som säger att hon värnar klimatet men inte agerar därefter och som skjuter över bördan på de som kommer efter oss.

Det värsta återstår

Märta Stenevi betonar att de bränder och översvämningar och torkor som redan drabbat världen till följd av klimatförändringarna bara en försmak av vad som komma skall, om politiken inte vrids i en annan riktning.

– Genom att uppmuntra till konsumtion av fossila bränslen så lurar man in folk i en rävsax. Det vi ser nu är inte det nya normala, det kommer att bli betydligt värre än så här. De andra sju partierna måste sluta låtsas som att de kan sopa de här problemen under mattan för krisen är redan här, säger Märta Stenevi.

ANNONS

Jämför och byt till en bättre bilförsäkring idag!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så kan det politiska rävspelet avgöra valet

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Märta Stenevi

Ulf Kristersson

Bensinpris