Norge stänger gränserna efter tantrafestivalen

Norge meddelar att man stänger gränsen till Värmland igen.

Regionen klassas som röd efter coronautbrottet på tantrafestivalen i Molkom.

Över 100 personer har smittats.

 – Det är bekymmersamt med ett så stort utbrott. Vi testar både personer med symptom och utan, och jag räknar med att antalet bekräftade fall kan stiga ganska kraftigt, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam till SVT.

Antalet smittade i Värmland fortsätter att stiga.

På fredagen har 106 personer registrerats smittade, enligt Region Värmland, vilket gör regionen klassas som röd och att Norge stänger gränsen.

I huvudsak är det utbrottet på tantrafestivalen i Molkom i slutet av juli som ligger bakom smittspridningen.

Bild från festivalen 2017.
Bild från festivalen 2017.

”Folk satt på varandra”

Runt 500 personer deltog på kursgården Ängsbackas festival – och fler smittfall är att vänta.

Enligt deltagare var det näst intill omöjligt att hålla avstånd till andra.

– Speciellt stormötena de hade kände jag mig inte trygg på. Överlag satt folk väldigt nära varandra, många satt på varandra, säger en smittad deltagare till P4 Värmland.

Regionen: ”Har inte gått att isolera”

Region Värmlands smittskyddsläkare Anna Skogstam har låtit meddela Aftonbladet att hon inte har möjlighet att kommentera händelsen.

Till SVT säger hon att det är det stora utbrottet är bekymmersamt men att smittan inte spridit sig från Ängsbacka.

Norsk polis vid gränsen.
Norsk polis vid gränsen.

Hon menar att det kunnat bromsas om kursgården kontaktat Smittskydd tidigare.

– Vi testar både personer med symptom och utan, och jag räknar med att antalet bekräftade fall kan stiga ganska kraftigt, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

– Man har försökt i möjligaste mån att isolera, men eftersom så många varit där har det inte varit möjligt, säger Anna Skogstam.

Många smittade ovaccinerade

Tidigare har regionen uppgett att ”av de smittade hittills är en majoritet ovaccinerade”. I smittspårningen uppger tio personer att de fått en dos vaccin, och fyra att de fått två.

– Ungefär hälften av dem vi har provtagit hittills och som är positiva är från ett annat land, säger Anna Skogstam till NWT på onsdagen.

Karantän för resa till Norge

En person som är fullt vaccinerad eller har haft covid-19 de senaste sex månaderna med intyg undantas inreserestriktionerna till Norge.

De måste visa upp ett coronacerifikat godkänt av EU, ett negativt coronatest eller testas vid gränsen och sitta i inresekarantän i upp till 10 dagar.

Även regionerna Jämtland, Södermanland, Uppsala, Västerbotten och Västmanland får skärpta restriktioner. De två sistnämnda går från grön till röd.

Riksgränsen till Norge.
Riksgränsen till Norge.
Publisert:

LÄS VIDARE