Sydkoreas svar: ”Halshuggningsenhet” och missiltest

NYHETER

Sedan Nordkoreas vätebombstest har Sydkorea tränat en specialstyrka för att kunna ta livet av Kim Jong-un, skriver New York Times.

Att få Kim Jong-un att frukta för sitt eget liv ses som det mest avskräckande medlet som landet har att tillgå.

Sydkoreas militär uppger på onsdagen att man utfört sin första skarpa övning av en Saab-tillverkad missil som avfyras från luften – och har specialteknik för att undgå Nordkoreas radar.

Foto: Wong Maye-E / AP TT / NTB SCANPIX

Att ett land öppet specialtränar en styrka för att kunna mörda ett annat lands statsöverhuvud tillhör inte vanligheterna.

Men dagen efter att Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapentest, som bedöms ha varit en vätebomb och som utlöste ett jordskalv med magnituden 6,3 på Richterskalan, meddelade Sydkoreas försvarsminister Song Young-moo detta till parlamentsledamöter i Seoul, skriver New York Times.

Brigaden beskrivs som en ”halshuggningsenhet” och ska etableras mot slutet av året.

Ska nå underjordiska bunkrar

Sydkorea bygger även upp med ballistiska missiler som ska kunna tränga ner till underjordiska bunkrar där diktatorn kan gömma sig, uppger Shin Won-sik, en trestjärnig general som var Sydkoreas militära toppstrateg tills han gick i pension 2015.

– Det bästa avskräckande medel vi kan ha, utan att ha egna kärnvapen, är att få Kim Jong-un att frukta för sitt liv, säger Shin Won-sik till New York Times.

Även om specialstyrkan, som går under namnet Spartan 3000, inte fått en officiell order att eliminera Kim Jong-un så är syftet uppenbart – att sända ett skrämmande budskap till Nordkoreas diktator.

– I ett medeltida system som Nordkoreas, är Kim Jong-uns liv lika värdefullt som de hundratusentals vanliga människors liv tillsammans, som skulle hotas vid en kärnvapenattack, säger Shin Won-sik till New York Times.

Svensk-tysk missil testades

Under onsdagen uppgav Sydkoreas militär att man genomfört sin första skarpa övning av en avancerad kryssningsmissil som avlossats från flyg.

Övningen är ännu ett svar på Nordkoreas kärnvapenövning den 3 september. Nyhetsbyrån Yonhap skriver att roboten kan slå ut mål i hela Nordkorea inom 15 minuter, om den avfyras nära gränsen. Missilen sägs stärka kapaciteten till att utföra en överraskningsattack om läget gentemot Nordkorea blir kritiskt, skriver nyhetsbyrån AP.

Roboten tillverkas av Taurus, ett samägt bolag mellan tyska MBDA och svenska Saab Dynamics.

Sydkoreas militär uppger att Taurus-missilen avfyrades från stridsflygplanet F-15 och passerade flera hinder på låg höjd i 400 kilometer, innan den träffade ett mål utanför Sydkoreas västra kust.

Enligt Sydkoreas militär har missilen en räckvidd på 500 kilometer och är utrustad med ”stealth”-teknik som innebär att den kan smyga under Nordkoreas radar utan att bli upptäckt, skriver AP.

FN röstade igenom sanktioner

I måndags kväll röstade FN:s säkerhetsråd igenom ett hårt sanktionspaket mot Nordkorea.

USA lade fram förslaget, som varken Ryssland eller Kina använde sin vetorätt till att stoppa. Nordkoreas textilexport förbjuds och importen av bland annat råolja begränsas. Enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley innebär de nya sanktionerna att över 90 procent av Nordkoreas export nu förbjuds.

Svaret från Nordkorea lät inte vänta på sig.

– De kommande åtgärderna från Nordkorea kommer att orsaka det största lidandet som USA någonsin upplevt, säger Han Tae Song, Nordkoreas ambassadör i Genève, enligt nyhetsbyrån Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM