Putin: ”Jag har ingen personlig relation till Trump”

avNivette Dawod

NYHETER

Rysslands president Vladimir Putin har distanserat sig från USA:s president Donald Trump.

Tidigare har det främst varit den amerikanske presidenten som tagit avstånd – framförallt i samband med FBI-utredningen kring Trumpkampanjens Rysslandskopplingar.

– Vi har noll personlig relation, sa Putin vid en energikonferens i Moskva i dag.

Foto: TT

Den amerikanska underrättelsetjänsten har flera gånger uttalat sig om att Ryssland försökte påverka utgången av det amerikanska presidentvalet till Trumps fördel.

FBI utreder dessutom flera personer i Donald Trumps närhet för kopplingar till Ryssland under presidentvalskampanjen.

Av bland annat de två anledningarna har den amerikanske presidenten flera gånger sagt att han och Vladimir Putin inte har någon särskild relation, trots att han så sent som 2013 undrade på Twitter om den ryske presidenten skulle bli en ny bästis.

Han pratade också, året efter, om hur trevlig Putin var under Miss Universum-tävlingen i Moskva, och upprepade sedan 2015 att de två hade träffats.

”Aldrig träffat Putin”

Under valrörelsen sa Trump bland annat att han tyckte att Putin var ”mäktig” och hade höga opinionssiffror, dagen efter att Putin hade kallat Trump en ”smart och begåvad” person.

Senare hette det dock att Trump inte har någon relation till den ryske presidenten – och att de inte ens träffat.

– Jag har aldrig träffat Putin, jag vet inte vem han är, sa han i juli 2016.

De båda världsledarna hade sitt första officiella möte som presidenter vid G20-mötet i Hamburg i juli i år.

”Måste sänka sin retorik”

Efter det har Trump kommunicerat allt mer med - eller kanske snarare emot - en annan ledare - Kim Jong Un i Nordkorea. Det är på tal om Kim Jong Un och Trumps eskalerande ordkrig som Putin i dag uttalade sig om den amerikanske presidenten.

Det var vid ett energimöte i Moskva som Putin sa att Trumps varningar till Nordkorea vid FN-mötet i New York i september om att man kunde komma att ”totalförstöra” landet innebar ”ett mycket farligt dödläge”. Den ryske presidenten la också till att båda sidor ”måste sänka sin retorik”, skriver Bloomberg.

Vid samma tillfälle tog Putin också upp att han och Trump har ”zero personal relationship”, alltså ingen personlig relation.

– Vi har bara träffats en gång, sa Putin, och passade sedan på att upprepa hyllningarna till den amerikanske presidenten från förra året genom att säga att Trump ”aldrig skulle bli någons gisslan”.

ARTIKELN HANDLAR OM