Mejla

Wolfgang Hansson

Det finns ingen majoritet för självständighet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Robin Allard

Det finns ingen majoritet för självständighet i Katalonien.

Men antalet som vill lämna Spanien har ökat stadigt.

Mycket därför att regeringen i Madrid stoppat huvudet i sanden i stället för att ta itu med problemet.

Många medier har rapporterat att 90 procent röstade för självständighet i den folkomröstning i söndags som olagligförklarats av den spanska författningsdomstolen. Utan att sätta siffran i sammanhang.

Hör man bara siffran låter det som det finns en förkrossande majoritet för självständighet i Katalonien.
Vilket inte är sant.

En opinionsmätning som gjordes av den katalanska regeringen i juli visade enligt BBC att bara 41 procent vill ha självständighet. 49 procent är emot.

Om en provins håller en folkomröstning som enligt landets lagar är olaglig så är det rätt givet att de flesta medborgare som vill följa lagen avstår från att rösta. Resultatet av det så kallade valet är därför helt missvisande.

Provokation

Vilket även självständighetsivrarna rimligen måste inse.
Jag tror man ska se omröstningen som en provokation för att tvinga regeringen i Madrid och omvärlden att agera för att därigenom få frågan att röra sig framåt. En taktik som onekligen ser ut att lyckas.

Den spanska polisens brutala ingripanden mot folk som försökte rösta har fört katalanernas sak högt upp på den internationella dagordningen från att tidigare ha varit i det närmaste osynlig. Fortsätter det så här får EU svårt att inte agera vilket är precis vad självständighetsrörelsen vill.

Regeringen i Madrid borde för länge sedan ha förstått att den katalanska frågan inte gick att ignorera. Taktiken att låtsas som om självständighetskraven inte existerar har havererat totalt.

Piska upp

I backspegeln är det lätt att se att det hade varit bättre att föra en dialog med katalanerna och försöka hitta en kompromiss som gett dem ökat självstyre men inte självständighet. Nu har hatstämningen redan piskats upp på båda sidor.
Katalanerna hatar regeringen därför att de använde oproportioneligt våld för att hindra folk från att rösta.
Övriga Spanien hatar katalanerna därför att de bara tänker på sig själva och är beredda att kasta in landet i en lång och våldsam konflikt.

Glåporden mot en av Spaniens bästa fotbollsspelare, Gerard Piquè gårdagens landslagsträning, är bara början. Han har uttalat sig för folkomröstningen.

När den spanske kungen talade i går i ett försök att ena nationen kommenterade han inte polisvåldet eller uppmanade till några samtal vilket retat katalanerna.

Extremister

Om inget görs kommer animositeten bit för bit att trappas upp tills extremisterna på båda sidor inte längre går att kontrollera.

Det sägs att katalanernas kamp för självständighet går hundratals år tillbaka i tiden. Men i modern tid handlar det snarast om den ekonomiska krisen 2008 som slagit extremt hårt mot Spanien och ökat katalanernas känsla av att de, förenklat uttryckt, jobbar hårt för att få ekonomin på fötter medan resten av landet latar sig.

Det handlar om den långtgående autonomi Katalonien fick 2006 men som den spanska författningsdomstolen ogiltigförklarade efter att det nuvarande regeringspartiet konservativa Partido Popular överklagat.

Detta och ökade nationalistiska stämningar i världen som helhet är huvudskälen till att självständighetskraven de senaste åren lockat allt fler.

Chickenrace

Ett problem är att många som bor i Katalonien inte är katalaner. Ska de köras över?

Ett annat är att ingen vet hur en eventuell självständighet ska se ut. Katalonien vill vara kvar i EU men det kräver i så fall att Spanien går med på det. Annars åker katalanerna ut. Hur bra blir deras ekonomi då? Kommer andra länder att erkänna Katalonien om de bryter sig loss mot Spaniens vilja?

Vad händer med pensioner, skatter med mera? Det är inte för katalanerna att bara knoppa av sig själva. De kan ensidigt utropa sin självständighet men i praktiken kommer de att vara en del av Spanien tills alla praktiska problem är lösta. Det kan ta år.

Självständighetskrav i demokratiska länder måste rimligen lösas genom samtal och baseras på de lagar som gäller.

Inte genom ett chickenrace mellan ledarna.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM