Ryssland och USA ska bygga gemensam månbas

Foto: Marco Ugarte / AP
NYHETER

Ryssland och USA har kommit överens om att bygga en gemensam rymdbas i månens omloppsbana, rapporterar AFP.

Bygget ska ledas av Nasa och är en del i projektet att skicka människor till Mars.

Nasa sa tidigare i år att de utreder möjligheterna för att göra ett multiprojekt, som kallas Deep Space Gateway. Meningen med projektet att lyckas ta sig längre ut i solsystemet.

Projektet innehåller bland annat en plan för att bygga en rymdbas som rör sig i månens omloppsbana. Den är tänkt att fungera som en inkörsport till yttre rymden och månen.

På onsdagen förkunnade den ryska, statliga rymdorganisationen Roscosmos att de kommit överens med sina amerikanska kollegor om att bygga månbasen tillsammans.

Kontraktet mellan Nasa och Roscosmos ska skrivits under på en konferensen i Adelaide, Australien.

Tanken är att ryssarna och amerikanerna ska bygga en bas som möjliggör vetenskapliga expeditioner i månens omloppsbana och på dess yta.

Igor Komarov som är chef över Roscosmos säger att USA och Ryssland redan kommit överens om hur en passande dockningsstation skulle kunna se ut till den planerade rymdbasen.

– För att undvika senare problem i tekniksamarbetet, bör dockningsstationen anpassas så att det passar flera standarder. Så att många olika länder ska ha möjlighet att landa på den internationella månbasen, säger Igor Kamarov enligt AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden

Nasa

USA

Ryssland