Nordkorea har testskjutit ännu en robot

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Nordkorea har utfört ett nytt robottest – det första efter att maktskiftet i Sydkorea.

– En provokation, säger syds nya president Moon Jae-in.

Roboten tros vara av en helt ny modell och uppskattas ha flugit i ungefär en halvtimme.

Roboten ska ha skjutits upp från Kusong i nordvästra Nordkorea. Uppgifterna kommer från den sydkoreanska armén och enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap ska det ha varit en ballistisk robot.

Det är i nuläget oklart om testet var framgångsrikt, men enligt sydkoreanska och japanska analyser ska roboten ha färdats runt 70 mil på en halvtimmes tid. Det leder länderna att tro att det rör sig om en helt ny robotmodell.

”Syd och USA analyserar ytterligare detaljer om roboten”, lyder ett uttalande från den sydkoreanska militären.

Nordkoreas förra test av en ballistisk robot skedde den 29 april. Då for projektilen i nordvästlig riktning, innan den störtade ner i havet.

Första testet för Moon

Testet är Nordkoreas första efter att Sydkorea fick en ny president i Moon Jae-in. Han har öppnat för dialog länderna emellan och beklagar beskedet från norr.

Moon konstaterar att robottestet bryter mot flera liggande FN-resolutioner och säger att det är en ”allvarlig utmaning” för säkerhetsläget.

– En provokation, säger premiärministern, enligt AP.

När Moon fick kännedom om testet kallade han till ett krismöte med sina säkerhetsrådgivare.

”Uppenbart hot – alldeles för länge”

USA:s president Donald Trump underrättades om testet under natten. I ett uttalande slår Vita huset fast att Nordkorea har varit ett ”uppenbart hot alldeles för länge”.

De poängterar också att roboten slog ner närmare Ryssland än Japan – och att Ryssland ”inte kan vara nöjda” med det.

”Låt denna senaste provokation tjäna som en uppmaning för alla länder att implementera ännu tyngre sanktioner mot Nordkorea”, skriver de.

Sjunde testet i år

Nordkoreas förra robottest skedde mitt under brinnande ordkrig mellan diktaturen och USA, som hade utfärdat flera varningar för fortsatta tester. Samtidigt slog Nordkorea fast att de är redo för ett nytt, sjätte kärnvapentest.

Landet har utfört sju robottester sedan årsskiftet, men vad det verkar utan vidare framgång.

Även USA och Donald Trump säger sig vara öppna för ett möte med Nordkoreas Kim Jong-un.

Nordkorea är villiga att ”hålla en dialog under rätt omständigheter”, enligt diplomaten Choe Son-hui, som uppges ha suttit med vid ett möte med amerikanska experter i Oslo tidigare i veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea

USA