Trump på besök i ”helvetet” – ”Vi ska vinna till 100 procent”

avEbba Thornéus

WASHINGTON. President Donald har precis landat i Bryssel.

Här väntar toppmöte med Nato-ledarna men även stora protester.

På ett möte med belgiska premiärministern Charles Michel sa Trump att man kommer arbete tillsammans för att bekämpa terrorismen.

– Vi kommer att vinna kampen – till 100 procent, sa Trump enligt AP.

Foto: AFP

Det var strax innan 16.30-tiden på onsdagen, svensk tid, som president Trump klev av Air Force One på militärflygplatsen Melsbroek i Bryssel.

Trump har tidigare uttalat sig i starka ordalag kring den belgiska huvudstaden, som han i skrivande stund nu besöker.

Trump: ”Bryssel – ett helvete”

I en tv-intervju med FOX Business Network i januari förra året sa Trump ”att leva i Bryssel är som att bo i ”ett helvete”, vilket han menade berodde på den muslimska befolkningens brist på ”assimilation”.

– Jag var i Bryssel för länge sen, för 20 år sedan, allt är så vackert - men just nu är det som att leva i ett helvete, sa Trump under tv-intervjun.

Under onsdag och torsdag väntar möten med Belgiens kung Philippe och landets premiärminister Charles Michel samt andra stats- och regeringschefer som är i Bryssel för försvarsalliansen Natos toppmöte.

”Kommer vinna kampen mot terrorismen”

Efter mötet med den belgiska premiärministern sa Trump att de både ledarna kommit överens om att arbeta tillsammans med flera olika problem, men att prio ett var kampen mot terrorismen uppger AP.

Trump förklarade även att måndagens attack mot en konsertarena i Manchester verkligen påminner en om hur viktigt det är att vinna kampen.

”Vi kommer att vinna. Till 100 procent.” sa Trump enligt nyhetsbyrån AP.

Macron: Stanna i Parisavtalet

Trump kommer på torsdagen även besöka EU:s högkvarter, där en arbetslunch med Frankrikes nye president Emmanuel Macron väntar.

Enligt Reuters, som hänvisar till diplomatkällor, kommer Macron försöka övertala Trump att inte går ur Parisavtalet, vilket var ett av hans vallöften.

Under torsdagseftermiddagen talar Donald Trump vid försvarsalliansen Natos toppmötet och på kvällen väntar middag med deltagarna.

”Viktigt att visa enighet”

Kampen mot terror, ländernas olika ekonomiska bidrag, och att visa enighet väntas vara punkterna som ska diskuteras under toppmötet.

– Det blir ett kort, men viktigt möte. Det kommer att skicka ett starkt budskap om enighet och solidaritet, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg på en presskonferens inför mötet.

Svängt i Nato-frågan

Trumps inställning till Nato har svängt. Under valkampanjen fördömde han flera gånger Nato, som han kallade ”en föråldrad organisation” och kritiserade medlemsländerna för att inte betala tillräckligt av kostnaderna.

Men sedan Trump tillträtt som president har tonen blivit mjukare och Nato ”är inte längre föråldrat”. Dock menar Trump fortfarande att medlemsländerna ska betala ”sin andel” av kostnaderna.

Tiotusentals protesterar

Enligt The Guardian väntas tiotusentals människor delta i en ”Trump är inte välkommen”-protest i Bryssel under onsdagskvällen.

De protesterande har sagt sig vara enade i att inte välkomna presidenten, som de menar spenderat de senaste månaderna med att ”dela och exkludera människor, förneka klimatförändringarna, skrämma medierna och avveckla solidariteten”, rapporterar tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM