Pence: Tålamodet med Nordkorea är över

1 av 4
NYHETER

USA utesluter ingenting när det gäller hanteringen av Nordkorea, säger USA:s vicepresident Mike Pence, under ett besök vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

– Vi utesluter ingenting i vår strävan att uppnå målen om fred och stabilitet för folket i det här landet, sade Pence på plats i den sydkoreanska byn Panmunjom vid gränsen till Nordkorea.

Pence talade bara några meter från den militära gränslinjen som han beskrev som en "frihetens gräns". Han sade att USA:s relation med Sydkorea är orubblig, i ett budskap riktat till grannlandet Nordkorea.

– Det fanns en period av strategiskt tålamod, men den eran är över, sade Pence, vars far tjänstgjorde i Koreakriget 1950–1953.

Pence besök vid den demilitariserade zonen mellan nord- och sydsidan kommer samtidigt som relationen mellan Washington och Pyongyang blivit allt mer spänd.

Ska hindra Nordkorea

Nordkorea genomförde ännu ett robottest bara timmar innan Pence landade i grannlandet på söndagen. Testet misslyckades då roboten förstördes "nästan omedelbart" efter att den skjutits upp, enligt amerikansk militär.

President Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA. Nordkorea anklagar i sin tur USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön och har hotat med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA

Mike Pence

Sydkorea