Han blir premiärminister i Frankrike

Foto: Bob Edme
Den mångårige liberale ledaren Francois Bayrou nämns som en av favoriterna till premiärministerposten i Frankrike. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Konservative Édouard Philippe blir ny premiärminister i Frankrike.

President Emmanuel Macron hoppas nu kunna locka högerväljare i parlamentsvalet i juni.

I ett ytterst kort och något försenat framträdande offentliggjordes namnet i dag av den nya presidentadministrationens generalsekreterare Alexis Kohler.

– Presidenten har nominerat Édouard Philippe som premiärminister, sade Kohler på trappan till presidentpalatset.

Beslutet är inte överraskande. Philippe har nämnts flitigt i spekulationerna under den senaste tiden och var huvudfavorit i franska tidningar och tv i morse. Den 46-årige borgmästaren i Le Havre tillhör visserligen högerpartiet Republikanerna (LR), men anses närstående president Macron ideologiskt.

”Tysklands framtid ligger i EU”

Genom att välja Philippe är det också tydligt att Macron är ute efter högerväljarna när fransmännen går till parlamentsval i juni.

– Han vill försöka skapa en så bred majoritet som möjligt, konstaterar statsvetaren Bernard Sananès från opinionsinstitutet Elabe i tv-kanalen BFMTV.

President Macron själv är på väg till Tyskland för att senare i dag träffa förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

Och Merkel är laddad inför det första "Mercron"-mötet.

– Tysklands framtid ligger i EU. Tyskland kommer bara att fungera bra på lång sikt om EU fungerar bra. Och valet av den nye franske presidenten ger oss en möjlighet att få dynamik i utvecklandet av EU, säger Merkel på en presskonferens i Berlin efter att ha träffat de partikamrater från kristdemokratiska CDU som vann stort i gårdagens regionalval i Nordrhein-Westfalen.

– Kanske kan vi lära oss något från fransmännen, säger Merkel enligt Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM