Nationella proven i engelska läckte ut på nätet

NYHETER

I dag bänkar sig alla niondeklassare för att skriva nationella prov i engelska.

Men för en del elever kommer inte uppgifterna som några överraskningar.

Proven spreds på förhand på sociala medier.

– Det här skulle inte ha skett om skolorna följt de regler som finns, säger Karin Hector-Stahre på Skolverket.

Foto: LÄSARBILD
De nationella engelskaprovet spreds bland annat via den populära appen Snapchat.

Det har hänt igen.

Under måndagskvällen cirkulerade bilder på det nationella engelskaprovet på Snapchat och andra sociala medier. Flera upprörda elever hörde av sig till Aftonbladet.

– Mina vänner har skickat provet till mig på Snapchat. Jag tycker att det är orättvist. Alla förtjänar att få rättvisa betyg, säger en elev.

”Jätteallvarligt med fusk”

Skolverket bekräftar att det är dagens prov som spridits.

– Det är jätteallvarligt med fusk. Proven ska naturligtvis inte vara tillgängliga för eleverna på förhand. Det här skulle inte hända om skolorna skulle ha hanterat proven enligt de regler som finns, säger Karin Hector-Stahre, chef för prov- och bedömningsenheten på Skolverket.

– De ska förvaras på ett säkert sätt. Det är bara om de inte hanteras på ett korrekt sätt som eleverna kan få tillgång till det. Så någon form av slarv måste det vara, alternativt att någon elev har tagit provet.

Hon fortsätter:

– Det är väldigt synd om elever som sett fram emot att visa vad de kan, och nu känner att det kanske inte går.

Rektorernas ansvar

Hur stor spridning det läckta provet har fått är inte känt. Om många elever på en viss skola har fått uppgifterna på förhand kan rektorn fatta beslut om ett ersättningsprov ska användas.

– Gör man bedömningen att eleverna känner till de här uppgifterna så får man använda det ersättningsprov som vi skickar ut tillsammans med det ordinarie provet, säger Karin Hector-Stahre.

Liknande läckor har inträffat flera gånger under våren. I slutet av mars gick Skolverket ut med information om skärpta regler för hur proven ska hanteras.

– Då betonade vi vikten av att proven hålls inlåsta, så det ska inte vara okänt för någon. 

– Vi har nu gå ut med information om detta till skolorna på vår webb. Det är rektorernas ansvar att det här hanteras på ett korrekt sätt. 

ARTIKELN HANDLAR OM