De hyllas som hjältarna i Manchester

”Ängeln” Paula och hemlöse Stephen hörde smällen och rusade dit

avKarin Ahlborg, Martin Mederyd Hårdh

NYHETER

Paula Robinson kallas ”Ängeln i Manchester” efter att hon tog sig an 50 ungdomar och förde dem i säkerhet. Hemlöse Stephen Jones sprang runt och plockade spikar ur ansiktet på barn som var täckta av blod.

Nu hyllas de över hela världen för sina insatser vid terrordådet.

Paula Robinson och hennes man väntade på ett tåg hem vid Victoria station, vägg i vägg med Manchester Arena, när sprängladdningen detonerade. Det skriver bland andra Daily Mail.

Foto: Privat
Paula Robinson.

Hon sprang omedelbart ut från stationen och möttes av panikslagna ungdomar som flydde från något som ingen då visste vad det var eller om det skulle komma fler explosioner.

– Jag fick dussintals tonårsflickor att springa med mig till Holiday Inn i närheten, säger Paula Robinsson till Daily Mail.

Totalt samlades 50 ungdomar på hotellet. För Paula Robinson var det inte svårt att förstå skräcken bland föräldrar som letade efter sina barn utan att finna dem.

Twittrade ut sitt nummer

Så hon twittrade och postade på Facebook att hon tagit hand om många unga och la ut sitt telefonnummer så att föräldrar kunde ringa henne för att kolla om deras barn var i säkerhet på Holiday Inn.

”Vi har ungefär 50 ungar här som väntar på att bli hämtade, de är säkra och vi tar hand om dem.”

”Skicka vidare till föräldrar med barn på M.E.N. Vi har tagit så många ungar som möjligt till Holiday Inn. Vi ser till att de är säkra och stannar hos dem.”

Paula Robinsons agerande har hyllats världen över och hon har kallats allt från ”en barmhärtig samarit” till ”Manchesters ängel”.

– Telefonen bara fortsätter att ringa fast jag inte längre är med barnen, säger hon.

Fick dra spikar ur barnansikten

Hemlöse Stephen Jones, 35, låg och sov utanför arenan när det small. När han sprang fram för att se vad det var möttes han av skrikande, gråtande barn täckta av blod. Det berättar han för ITV.

Det första han gjorde var att försöka torka bort blodet ur deras ögon.

– De behövde hjälp. Jag vill tro att någon skulle komma och hjälpa mig och jag behövde den hjälpen, säger han.

Foto: Skärmdump, ITV.
Stephen Jones.

Flera barn hade spikar och glasskärvor i sina ansikten och armar. Stephen hjälpte till att dra ut dem.

Polisen har inte bekräftat vad det var för laddning som exploderade i självmordsdådet, men Stephen vittnar om mängder av spikar.

Var täckt av någon annans blod

En flicka ska ha stått helt täckt i blod. När personer sprang fram för att hjälpa henne tog de av hennes tröja – och hittade inga skador. Allt blod var någon annans.

Runt omkring stod hysteriska mammor och skrek vid livlösa barnkroppar, berättar Stephen.

– Någon kvinna blev skuren i sidan, så min kompis fick hålla upp hennes ben. Vi bara höll upp hennes ben eftersom vi trodde att hon var på väg att förblöda, säger han.

Den här natten blev det ingen sömn för Stephen.

– Jag hade inte kunnat leva med mig själv om jag gått därifrån och lämnat barnen så där. Att jag är hemlös betyder inte att jag inte har ett hjärta och är människa.

ARTIKELN HANDLAR OM