CNN-profil kritiserade Donald Trump – sparkas

avChristina Smedbakken

CNN bryter sitt samarbete med programledaren Reza Aslan. Beslutet togs under fredagen till följd av ett antal Twitter-inlägg där Aslan i hårda ordalag kritiserade Donald Trump.

1 av 4 | Foto: Richard Shotwell / TT
Reza Aslan

”Skithög”, ”en skam för mänskligheten” och ”mans-bäbis” – det var några av epiteten den amerikanske författaren och programledaren Reza Aslan nyligen valde att tillskriva USA:s president Donald Trump i två twitterinlägg. Nu väljer i sin tur den amerikanska tv-kanalen CNN att avsluta sitt samarbete med författaren, skriver New York Times.

Reaktion på Trumps London-tweet

Reza Aslan var programledare för CNN:s program ”Believer”, som sänds varje vecka. Programmet handlar om global religion och startade tidigare i år. Nu kommer han dock inte att få fortsätta som programledare.

”CNN har beslutat att inte fortsätta med produktionen av den inköpta serien ’Believer med Reza Aslan. Vi önskar Reza och hans produktionsteam all lycka”, sade en av CNN:s talespersoner i ett uttalande.

Rezas inlägg skrevs som en reaktion på Trumps egna tweets strax efter terrorattentatet i London 3 juni. Presidenten hade skrivit att: ”Vi måste vara smarta, vaksamma och starka. Vi behöver att domstolarna ger oss tillbaka våra rättigheter. Vi behöver reseförbudet som en extra nivå av trygghet!”

”Brist på anständighet och sympati”

Författaren bad dagen efter om ursäkt:

”Jag borde ha använt bättre språk för att uttrycka min chock och frustration över presidentens brist på anständighet och sympati”, skrev han.

Under fredagen efter London-attacken kompletterade han även ursäkten med följande uttalande:

”Jag är inte en journalist. Jag är en social kommentator och akademiker. Därför håller jag med CNN om att det är bäst att vi går skilda vägar. Jag ser fram emot att samarbeta med en annan platform i framtiden för att fortsätta sprida mitt budskap.”

ARTIKELN HANDLAR OM