Trump: Comey är en ”läckare”

NYHETER

President Trump bryter tystnaden om James Comeys vittnesmål.

”Trots alla falska uttalanden och lögner blev jag totalt och helt friad. Och WOW, Comey är en ”läckare”, skriver han på Twitter.

Nu vill Trump anmäla Comey.

Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Igår vittnade James Comey inför senatens underrättelsekommitté.

Han sa där att smutskastningen som följde efter han fått sparken var ”lögner, rätt och slätt” – något som fick Vita huset att reagera kraftigt.

– Presidenten är ingen lögnare, säger talespersonen Sarah Sanders till nyhetsbyrån AP.

Medgav läckor

Den sparkade FBI-chefen medgav också att han läckt uppgifter om Trumps och hans eget inbördes samtal till en vän som sedan vidarebefordrade uppgifterna till medier.

Trump valde initialt att inte kommentera förhöret. Tills nu. I ett inlägg på Twitter slår han tillbaka mot James Comey som han kallar en ”läckare”. Trump menar också att Comeys vittnesmål ”friade” honom.

Vill anmäla

Trumps advokat Marc Kasowitz planerar samtidigt att anmäla Comey för att ha läckt uppgifterna till medier, skriver CNN.

Tidigare i veckan greps en 25-årig kvinna som jobbade på kontrakt åt de federala myndigheterna. Hon anklagas för att ha läckt hemligstämplad information om Trumps rysskopplingar till en nyhetssajt. Det var det första gripandet av sitt slag, efter att Trump beordrat myndigheterna att slå ner på läckor till medierna.

James Comey menar dock att han hade rätt att läcka uppgifterna eftersom det var hans personliga anteckningar, som inte innehöll någon hemlig information.

Skulle slå tillbaka

Före Comeys vittnesmål ryktades det att Trump skulle följa Comey-utfrågningen på tv – och kommentera det på Twitter om han ansåg det nödvändigt. Men så blev det inte.

Istället höll Trump ett tal inför supportrar i Washington.

– Vi vet hur man slåss och vi kommer aldrig ge upp, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi är under belägring, men kommer att ta oss ur detta starkare, större och bättre än någonsin, fortsatte Trump.

FAKTA

Trump vs. Comey

 1. Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.

 2. Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.

 3. November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.

 4. December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.

 5. Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.

 6. Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.

 7. Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.

 8. Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.

 9. Mars 2017: Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna, som Trump twittrat ut, om att Barack Obama låtit avlyssna Trump.

 10. Mars 2017: Comey säger att han planerar att stanna på sin post. ”Ni får dras med mig i ytterligare 6,5 år”, säger han.

 11. Mars 2017: Comey bekräftar för första gången att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och med det även kopplingar mellan personer inom Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

 12. Maj 2017: Trump ger Comey sparken.