Trump: Comey är en ”läckare”

NYHETER

President Trump bryter tystnaden om James Comeys vittnesmål.

”Trots alla falska uttalanden och lögner blev jag totalt och helt friad. Och WOW, Comey är en ”läckare”, skriver han på Twitter.

Nu vill Trump anmäla Comey.

Foto: JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN

Igår vittnade James Comey inför senatens underrättelsekommitté.

Han sa där att smutskastningen som följde efter han fått sparken var ”lögner, rätt och slätt” – något som fick Vita huset att reagera kraftigt.

– Presidenten är ingen lögnare, säger talespersonen Sarah Sanders till nyhetsbyrån AP.

Medgav läckor

Den sparkade FBI-chefen medgav också att han läckt uppgifter om Trumps och hans eget inbördes samtal till en vän som sedan vidarebefordrade uppgifterna till medier.

Trump valde initialt att inte kommentera förhöret. Tills nu. I ett inlägg på Twitter slår han tillbaka mot James Comey som han kallar en ”läckare”. Trump menar också att Comeys vittnesmål ”friade” honom.

Vill anmäla

Trumps advokat Marc Kasowitz planerar samtidigt att anmäla Comey för att ha läckt uppgifterna till medier, skriver CNN.

Tidigare i veckan greps en 25-årig kvinna som jobbade på kontrakt åt de federala myndigheterna. Hon anklagas för att ha läckt hemligstämplad information om Trumps rysskopplingar till en nyhetssajt. Det var det första gripandet av sitt slag, efter att Trump beordrat myndigheterna att slå ner på läckor till medierna.

James Comey menar dock att han hade rätt att läcka uppgifterna eftersom det var hans personliga anteckningar, som inte innehöll någon hemlig information.

Skulle slå tillbaka

Före Comeys vittnesmål ryktades det att Trump skulle följa Comey-utfrågningen på tv – och kommentera det på Twitter om han ansåg det nödvändigt. Men så blev det inte.

Istället höll Trump ett tal inför supportrar i Washington.

– Vi vet hur man slåss och vi kommer aldrig ge upp, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Vi är under belägring, men kommer att ta oss ur detta starkare, större och bättre än någonsin, fortsatte Trump.