Här håller Marine Le Pen sitt sista valmöte

Uppdaterad 2017-05-07 | Publicerad 2017-05-05

ENNEMAIN. Sitt sista valmöte håller Marine Le Pen utomhus på en grässlänt i en by med färre än 300 invånare.

Över publikhavet av franska flaggor ropar hon med en hes desperation i rösten.

– Jag hoppas vi inte behöver vänta fem år till för att förändra landet.

Det är dagen efter den smutsiga och hätska debatten mot mittenkandidaten Emmanuel Macron. Från den upplysta scenen utanför det lilla rådhuset här i norra Frankrike spyr Marine Le Pen sin galla över hur media rapporterade om debatten.

– Har ni hört kommentarerna efteråt? Är det inte typiskt, alla är emot mig. Pressens sätt att rapportera är förkastligt. Än en gång blir vi motarbetade av systemet och medierna.

Enligt nästan alla opinionsmätningarna förlorade högerextrema Nationella Frontens kandidat debatten klart. Men hennes anhängare vägrar ger upp. Jean-Paul Canjou har delat ut flygblad varje dag efter jobbet de senaste månaderna.

– Det blir hårt men jag tror vi har en bra chans att vinna, säger han.

Jean-Paul Canjou har kommit från en intilliggande by för att lyssna på sin favorit. Han har varit anhängare av Nationella Fronten så länge han kan minnas. Först var det pappa Jean Marie Le Pen och nu Marine. På bröstet bär han en blinkande Marine-brosch.

– Om tillräckligt många avstår från att rösta så kan Marine vinna. Opinionsmätningarna ger jag inte mycket för. Kanske stämmer de just nu men på valdagen röstar folk kanske helt annorlunda.

För honom är det främst Nationella Frontens hårda invandringsmotstånd som lockar.

”Jag jobbar 12 timmar om dagen”

– Jag jobbar ofta 12 timmar per dag. Att mina skattepengar ska gå till invandrare som kommer hit och inte kan försörja sig har jag väldigt svårt att acceptera.

Bredvid står pensionerade svetsaren Jack Cuissett i långt grått hår. Han har en blå ros fastsatt på sin rutiga skjorta, partisymbolen.

– Länge röstade jag alltid på socialistpartiet, berättar han. Men det socialisterna gjort med pensionen är förkastligt. När de förra året plötsligt tvingade mig att betala en extra avgift på 500 kronor i månaden på min pension så rann bägaren över. Nu röstar jag på Marine Le Pen.

Marine le Pen.

Han är inte ensam. Hela den här regionen i norra Frankrike som tidigare dominerades av gruvor och stålverk har gått från att vara socialistpartiets starkaste fäste till att rösta på Nationella Fronten. Viktigaste förklaringen är den kraftigt ökade arbetslösheten sedan gruvor och stålverk lades ner.

– En efter en kommer in i min bar och berättar att de förlorat jobbet, säger Jean-Paul Canjou. Vi måste värna de franska jobben och tvinga företagen att stanna kvar i landet.

Under debattkvällen talade Marine Le Pen direkt till miljontals fransmän i deras vardagsrum. Den här kvällen har det kommit mellan 1 000 och 2 000 människor. Men en skog av tv-kameror garanterar ändå att hon når ut i landet med sitt budskap.

Vid alla tillfartsvägar nära scenen står kravallpolis beredda. Trots att vi befinner oss på rena landsbygden är polisen oroliga för att det ska dyka upp våldsamma motdemonstranter.

”Attackerna stoppar mig inte”

I båda ändarna av vägen som passerar podiet står en traktor uppställd med stora plöjningsarmar utfällda på sidorna för att förhindra en terrorattack á la Drottninggatan. När Marine Le Pen framträder kan polisen aldrig slappna av. Tidigare på dagen har hon blivit utsatt för äggkastning vid ett valmöte i Bretagne.

– Attackerna på mig kommer inte att stoppa mig, ropar hon från scenen innan hon gör en kort paus och sedan skrattar rått.

– Ingenting kommer att stoppa mig.

Bortsett från kommentarerna om debatten så håller hon ett standardtal där hon häcklar den sittande presidenten Hollande och "hans kopia" Macron. Hon vräker ut sin avsky mot invandring och islam. Radikal islamism i synnerhet.

– Jag kommer att drastiskt minska massinvandringen som skadar vårt land, dundrar hon. Som president kommer jag att stänga de radikala moskéerna. Alla som står på polisens terrorlista ska utvisas.

Le Pens anhängare på valmöte.

Anhängarna jublar och ropar i talkörer "Marine president!".

Det har varit en lång valrörelse. Att Marine Le Pen fick 21 procent av rösterna i den första omgången var en stor framgång för henne. Även om hon pratar om seger tror de flesta att hon är nöjd om hon får det dubbla i den andra omgången. Det skulle skaka om etablissemanget, få hennes parti att framstå som ännu mer rumsrent och göra det fullt möjligt för henne att vinna valet om fem år.

Ingen slump

Även om hon otåligt hoppas att hon ska slippa vänta så länge.

När vi åker från byn är solen på väg ner och lyser stämningsfullt upp de plöjda åkrarna i ett böljande landskap. Vattenspridarna går igång i motljuset.

Det är ingen slump att Le Pen håller sitt valmöte i den här miljön. Den stärker hennes image av att bry sig om den vanliga, lilla människan i motsats till etablissemanget. Hennes slogan är "I folkets namn".

På söndag är det presidentval som inte bara avgör Frankrikes utan även Europas framtid.