USA varnar för Europaresor efter flera terrordåd

Publicerad 2017-05-02

USA:s utrikesdepartement varnar nu sina medborgare för att resa till Europa.

Detta efter flertalet terrordåd i Europa den senaste tiden.

Den generella varningen, som utfärdades under måndagen, hänvisar framförallt till de senaste terrordåden i Frankrike, Ryssland, Sverige och Storbritannien.

Departementet skriver på sin hemsida att IS och al-Qaida samt deras anhängare ”har förmågan att planera och utföra terroristattacker i Europa” och att amerikanska medborgare därför bör vara medvetna om risken.

Vapnen är svåra att upptäcka

Platser som utrikesdepartementet pekar ut som potentiella mål för extremister är bland lokala myndighetsbyggnader, köpcentrum, hotell, marknader, restauranger, nattklubbar, parker, gudstjänstlokaler, flygplatser, transportnav och andra allmänna platser där det samlas mycket folk.

Departementet hänvisar också till olika typer av vapen som terrorister brukar använda sig av, som skjutvapen, explosiva medel, fordon och skarpeggade vapen ”som alla är svåra att upptäcka före en attack”.

”Inget specifikt hot”

Amerikaner som reser utomlands framöver uppmanas även att hålla sig uppdaterade om läget i olika länder och att hålla kontakten med sin familj.

USA utfärdade även en resevarning inför jul- och nyårshelgen, vilket gällde fram till februari i år.

Den nya varningen gäller fram till första september, men ska inte bero på någon särskild händelse eller specifikt hot utan på den allmänna hotnivån och risken för attacker, framförallt under kommande sommarsemestrar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln