Säpo följer franska valet efter hackerattacken

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall
Säpo följer det franska valet efter hackerattacken.
NYHETER

Svenska Säkerhetspolisen följer det franska presidentvalet och utvecklingen kring hackerattacken mot Emmanuel Macron.

Enligt Säpo kan Sverige drabbas av samma sak vid riksdagsvalet nästa år.

– Vi kommer framöver, fram till valet, fortsätta arbeta med det här tillsammans med varje partis egen säkerhetsorganisation, säger Säpos presschef Nina Odermalm Schei till Sveriges Radio.

Uppgifterna om att presidentkandidaten Emmanuel Macrons kampanj hackats kom på fredagskvällen. Nio gigabyte data bestående av dokument och stulna mejl publicerades på nätet.

Franska cyberpolisen utreder dataintrånget. Nu meddelar även svenska Säpo att man noga följer utvecklingen.

Säkerhetspolisen uppger för Sveriges Radio att nästa års valrörelse i Sverige kan komma att utsättas för liknande attacker.

– När det gäller just de politiska partierna har vi så sent som för några veckor sedan träffat riksdagens säkerhetsorganisation och partikanslierna för att diskutera just hotbild och vad man behöver göra inför valrörelsen, säger presschefen Nina Odermalm Schei till radion.

Hade möte i mars

Säpo arbetar kontinuerligt för att förebygga och skydda mot säkerhetsintrång via nätet.

– Vi hade i mars ett möte med riksdagspartierna där vi gav information om säkerhetsskydd och säkerhetshöjande åtgärder. Vi kommer framöver, fram till valet, fortsätta arbeta med det här tillsammans med varje partis egen säkerhetsorganisation, säger Nina Odermalm Schei till Sveriges Radio.

ARTIKELN HANDLAR OM