Valet i Frankrike 2017

Wallström gratulerar Emmanuel Macron – nämner inte Le Pen

Av: 

Maja K Nilsson

NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström (S) gratulerar Emmanuel Macron till att ha gått vidare till andra omgången i det franska valet.

Hon nämner dock inte Marine Le Pen i uttalandet där hon skriver:

”Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen.”

Liberalernas partiledare Jan Björklund välkomnar de första resultaten från den första omgången av det franska valet.

– Det är glädjande att det är mittenkandidaten Emmanuel Macron som går mot seger och att det med största sannolikhet är han som blir Frankrikes blivande president. Samtidigt så är det totala sammanbrottet Socialdemokraternas resultat, en sittande regering som bara får 6 procent, säger Jan Björklund.

– Det lutade mot att Marine Le Pen skulle vinna, men det här visar att liberala mittenkandidater tränger undan de högerextrema. Vilket är glädjande för hela Europa, säger Björklund och tror inte heller att Le Pen kommer att bli Frankrikes president.

– Många väljare kommer att sluta upp bakom Macron och jag tror med största sannolikhet att det också är han som kommer att vinna.

Lööf: ”En annan väg möjlig”

Centerpartiets partiledare Annie Lööf twittrar och hoppas nu fransmännen sluter upp bakom Macron:

”Frankrike verkar visa att annan väg än den främlingsfientliga är möjlig. Macrons framgång signal om att ett mer liberalt Europa är möjligt.”

”Jag hoppas nu att fransmännen sluter upp bakom Macron i andra omgången, alternativet vore förödande för såväl Frankrike som Europa.”

Jonas Sjöstedt (V) är nöjd med vänsterns framgång i Frankrike:

”Historisk framgång för Mélenchon och fransk vänster i presidentvalet. Tyvärr verkar resultatet inte räcka till att slå ut Le Pen.” skriver han på twitter och förtsätter.

”Vänstern större än S i Frankrike, liksom i Nederländerna, Cypern, Island, Grekland, Irland samt jämnstora i Spanien. Nya tider.”

Wallström gratulerar Marcon

Utrikesminister Margot Wallström kommenterar de första siffrorna i ett skriftligt uttalande till Aftonbladet.

”Nu står det klart att Emmanuel Macron och Marine Le Pen har gått vidare till andra omgången av det franska presidentvalet. Regeringen spekulerar inte i vem som kommer att vinna. Det är upp till det franska folket att välja sin president.”

Wallström framför gratulationer till Macron – men inte till Le Pen:

´"Jag gratulerar Emmanuel Macron till att ha gått vidare till andra omgången. Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen.”

Batra: Macron är ett oskrivet kort

Anna Kinberg Batra (M) kommenterar resultaten till TT.
– Det vore det bästa för både Frankrike och oss, eftersom Macron tydligt deklarerat att han vill använda Europasamarbetet och samarbeta konstruktivt med andra länder. Blir han vald blir hans viktigaste uppgift att klara tillväxt och jobb i ett Frankrike som halkar efter och har stora problem.

Samtidigt så påpekar hon att Macron ännu är ett oskrivet kort.

– Vi vet ju inte riktigt hur han skulle agera i parlamentet. Han måste ju samarbeta med andra partier för att få igenom sin politik och det är val till Nationalförsamlingen i juni, så det är lite tidigt att sia om hur mycket reformer det kan bli.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson hade hoppats på Marine Le Pen.

– Mellan de båda föredrar jag Marine Le Pen, säger Jimmie Åkesson till SVT.

– Det finns en del beröringspunkter, även om det är olika situationer i Sverige och i Frankrike. Vi har kritiken mot en allt för stor invandring gemensamt, säger SD:s partiledare.

 

Texten uppdateras

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet i Frankrike 2017

Margot Wallström

Jan Björklund

Marine Le Pen

Emmanuel Macron

Fransk politik