Julie, 22: Därför röstar jag på Le Pen

avAugust Håkansson

HÉNIN-BEAUMONT/BORDEAUX. I dag går Frankrikes unga till val. I franska medier beskrivs ungdomen som “schizofren”, som väljer alternativ långt ut på höger- eller vänsterkanten.

Störst bland unga är högerextrema partiet Nationella fronten.

Marine Le Pen är den enda som försvarar ungas intressen, säger 22-åriga Julie Rechagneux.

1 av 2 | Foto: August Håkansson
Julie Rechagneux.

Nationella fronten ser ut att ha goda chanser att gå vidare till den andra omgången i det franska presidentvalet och partiet lockar många unga.

Enligt en opinionsundersökning från Ifop är partiet det största bland personer mellan 18-25 år.

– De andra kandidaterna, särskilt François Fillon och Emmanuel Macron försvarar bara privata intressen, som inte alls är våra, säger 22-åriga Julie Rechagneux.

Hon är distriktsordförande för Nationella frontens ungdomsförbund, FNJ, i regionen Gironde i sydöstra Frankrike och engagerade sig redan när hon var 17 år.

– Vår nationella identitet är hotad på alla nivåer: musiken, kulturen, det franska köket till exempel. Moskéer byggs överallt i Frankrike och i skolan serveras bara halalkött. 

Men utvecklas inte den franska kulturen när den möter andra?

– Jag förstår din fråga, många säger att invandringen hjälper oss att utveckla vår identitet. Men det är inte möjligt. Jag känner en enorm ledsamhet inför det. Att blanda kulturer innebär att vi inte skulle ha några kvar. Om jag vill äta afrikanska rätter så åker jag till Afrika, inte till USA.

Yann Herber, 23 år, kommer att lägga sin röst på Socialistpartiets Benoit Hamon

– Han är den enda kandidaten som ger hopp om en framtid och ett hållbart samhälle. Han tänker på oss unga och är den enda som pratar om miljön i det här valet. 

Men det går dåligt för partiet i det här valet. I opinionsmätningarna ligger Benoit Hamon ofta under tio procent. 

– Nationella fronten låtsas att de har förändrats, men de står för exakt samma saker som innan. Det finns en förkastelse av den traditionella politiken, så man väljer till och med att rösta på ett rasistiskt parti, säger Yann Herber.

I lokala medier i Bordeaux och på olika bloggar har det rapporterats om att Nationella frontens ungdomsförbund i regionen har arrangerat temakvällar med nynazister.

– Vi visste inte vilka det var. Det var öppna möten som de kom på. Vi kan inte kontrollera vad folk gör på sin fritid eller i sina liv, säger Julie Rechagneux. 

Men hur kommer det sig att de söker sig till er?

– Jag vet inte, de var kompisar med någon hos oss. Jag tycker hela diskussionen är löjlig.

– Och förresten, den senaste personen i Frankrike som dödade judar hette Mohammed Merah, det var ingen nynazist. 

ARTIKELN HANDLAR OM