Gänget filmade – när de körde ihjäl Julia

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Privat/TT/Montage
Katten Julia kördes medvetet ihjäl av ett gäng i en bil. (Fotot till höger är en exempelbild utan samband med texten).

NYHETER

Gänget filmade när de skrattandes körde ihjäl katten Julia med sin bil – sedan smet de från platsen.

– Hon var en älskad katt i hela familjen. Hon var helt speciell, säger Julias matte.

Den norska skogskatten Julia skulle ha fyllt 15 år i oktober, men nu blev det inte så. I tisdags kväll blev hon påkörd av en bil, medan föraren och passagerarna skrattade och filmade. Säffle-tidningen var först med att skriva om detta.

– Först trodde jag att det var en olycka, men sedan fick jag veta att de hade filmat och skrattat, säger Julias matte till Aftonbladet.

Skratt och jubel hördes från bilen

Den 14-åriga katten tog ofta en promenad mot kvällen. Tisdagen var inget undantag, och i 21.15-tiden satt hon som vanligt i vägkanten utanför huset. Flera personer, bland annat två väktare, befann sig i närheten.

De blev vittnen till hur en grön sedan kom körande i hög fart, tog sikte på Julia och medvetet körde på henne. Julia slungades upp i luften och landade på vägen. Personerna i bilen ska ha kommit ut, tittat på Julia och sedan åkt iväg igen. Julias matte fick senare veta att skratt och jubel hörts från bilen. När vittnen hunnit fram till platsen var Julia redan död.

– Det fanns inget att göra. Det gör väldigt ont, för hon var så oskyldig. Den enda trösten är att det gick fort, att hon var död direkt, säger Julias matte.

Hon berättar att Julia var en väldigt speciell katt som aldrig rivit eller bitit någon.

– Vi hade en väldigt speciell kontakt. Jag har haft många katter och känt många djur, men hon var speciell. Hon var snäll, väldigt god på insidan, säger hon och fortsätter:

– Jag var vaken hela natten igår. Jag hade en avskedsstund, tände ljus och vakade. Djur ska behandlas lika bra som människor, säger hon.

Ingen formell anmälan

Händelsen har anmälts till polisen, men klassats som en trafikrapport och därför inte genererat någon formell anmälan.

– En bil körde på en katt och ägaren är identifierad. Rapporten beskriver bilen och hur den ser ut. Det har gått folk ur bilen, tittar på katten, och sedan åkte de, säger Värmlandspolisens presskommunikatör Stefan Wickberg.

Han tillägger dock att det inte ursäktar handlingen.

– Ur en mänsklig synvinkel blir man ledsen över en sådan här historia. Jag är själv kattägare och vet vad den betyder för mig. Hade jag råkat köra på en katt skulle jag naturligtvis lägga mycket energi på att få tag på kattens ägare, säger han.

Publicerad: