Nyheter

Här ratar vd:n ’dåliga’ elever

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Friskolan jämför barn med ”ruttna äpplen”

Flera friskolor i ­Sverige ­ratar elever med dåligt rykte som söker till dem.

Det avslöjar ”Uppdrag granskning” i kvällens ­program.

– Jag är på rak svenska förbannad, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till program­ledaren Janne Josefsson.

Tipsa | Aftonbladet

I det andra avsnittet om den svenska skolan som sänds i kväll tar sig SVT-programmet ”Uppdrag granskning” an myten om att friskolor i Sverige väljer bort elever för att behålla sitt goda rykte.

Genom en kontroversiell journalistisk metod – dold kamera – testar man svaret på ett 50-tal skolor när ­olika elever söker sig dit.

Skollagen säger att elever har rätt att välja skola.

I 27 fall får flickan, som beskrivs som en elev med toppbetyg och städad bakgrund, ett positiv svar när hon söker till en friskola.

”De gör skillnad”

Men i hälften av de 27 ­fallen får den pojke som ­används, antingen en pojke med svenskt eller spanskt namn, ett helt annat besked vid en likadan ansökan: Det är kö. Han passar inte i gruppen. Svaret blir nej.

– Vi bestämde oss för att det enda sättet att ta reda på hur det är var att använda dold kamera. Och då fick vi ett svar som visar att en hel del av friskolorna gör ­precis det de säger att de inte ska göra. De gör skillnad på elever, säger program­ledaren ­Janne ­Josefsson.

Vd:n blir mållös

På Profilskolan i Vällingby i Stockholm berättar dessutom vd:n Greger von Sievers öppet för en reporter som utger sig för att ­vara en arbetssökande lärare hur man kan välja bort barn med diagnosen adhd och barn han kallar ”gangsters”. Han jämför dem med ett ruttet äpple som förstör ­hela äppelkorgen, och ”en cancersvulst”.

– Vi måste skydda de fina eleverna. Då får man en bra skola, säger von Sievers till den person han tror är ­arbetssökande.

När han ställs mot väggen blir han mållös – och avgår sedan som skolans vd.

Vd:n uppger i programmet att han inte jämfört barn med ruttna äpplen, ­utan att det var en liknelse.

Utbildningsministern Jan Björklund (FP) har sett programmet och reagerar starkt.

– Jag är på rak svenska förbannad.

Björklund säger i programmet att han ska ha en dialog med Skolinspektionen, som hanterar fall där lagen om det fria skolvalet inte följts.

– De behöver ha mer ­offensiva undersökningsmetoder, kanske till och med i stil med ”Uppdrag gransknings”, för att upptäcka detta.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert: