Officer: ”Skillnad på ljuden”

”Biologiska och människotillverkade saker låter olika under vattnet”

De ljudsignaler som det kinesiska sökfartyget har registrerat ligger på samma frekvens som en svart låda.

Möjligheten att signalerna skulle komma från något som inte är mekaniskt är liten: 

– Det brukar vara en distinkt skillnad på biologiska och människotillverkade saker, säger Jonas Thern, informations- och rekryteringsofficer vid Ubåtsflottiljen på Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Jonas Thern, informations- och rekryteringsofficer vid Ubåtsflottiljen på Försvarsmakten.
Jonas Thern, informations- och rekryteringsofficer vid Ubåtsflottiljen på Försvarsmakten.

I sökarbetet efter MH370 har sökfartygen använt hydrofoner för att registrera eventuella signaler från MH370:s svarta låda.

Kinesiska statliga nyhetsbyrån Xinhua rapporterar att det kinesiska sökfartyget Haixun 01 uppfattat signaler på frekvensen 37,5 kHz i södra Indiska oceanen
Samma frekvens som en svart låda sänder på.

”Skillnad på ljuden”

Beroende på vilken utrustning som finns ombord går det att fastställa varifrån ljudet kommer i från och sedan styra fartyget i den riktningen, berättar Jonas Thern, informations- och rekryteringsofficer vid Ubåtsflottiljen på Försvarsmakten.

I fallet med MH370 är det viktigt att ljudsignalerna utreds så snart som möjligt.

Batterierna i den svarta lådan håller på att ta slut - de håller bara i 30 dagar.

– Vi har läst i tidningarna att batteriet kan ta slut om ett par dagar och det kan vara något som påverkat den negativt om den legat och pingat under en längre tid. Det kanske inte är så stark signal längre, säger Jonas Thern.

Möjligheten att signalerna som det kinesiska fartyget registrerat kommer från något djur eller något annat fartyg i havet är enligt Jonas Thern ganska liten.

– Det är ofta en distinkt skillnad på det som är "man made" och det som är biologiskt. I det stora haven finns valar, delfiner och annat som låter, men det brukar vara en distinkt skillnad på biologiska och människotillverkade saker, säger Jonas Thern.

”Ljud färdas jättelångt”

Ljud färdas längre under vattnet än i luften. I luft kan ljud färdas ungefär 330 meter per sekund, under vattnet ligger ljudhastigheten på ungefär 1500 meter per sekund.

– Hur ljud färdas under vattnet är en hel vetenskap, säger Jonas Thern.

Men flera faktorer såsom temperatur, djup, vattentryck och salthalt påverkar hur ljudet färdas under vattnet.

– Det beror också på om det är kallvattenskikt, då kan ljud färdas jättelångt under vattnet. Men ljudet behöver nödvändigtvis inte vara nära för det, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN