Vatchareeyas älskare utpekas av advokat

Kristoffer Johansson, 22, dömdes skyldig för mordet på Vatchareeya Bangsuan i Boden.

Men i hovrätten har hans advokat Thomas Olsson pekat ut en annan man – hennes tidigare älskare.

– Motivet finns, tillfället finns, platsen finns, säger Olsson enligt NSD.

Vatchareeya Bangsuan från Boden blev mördad, 20 år gammal.
Vatchareeya Bangsuan från Boden blev mördad, 20 år gammal.

Mordet i Boden i maj i fjol fick en lösning då Luleå tingsrätt dömde 22-årige Kristoffer Johansson skyldig.

Besvärande

Många besvärande omständigheter pekade mot honom som trolig mördare: Hennes blod i bakluckan på hans bil, blodig tejprulle i hans lägenhet med samma typ av tejp som hittades i Vatchareeyas hår och Johanssons handskar var fläckade med hennes blod.

Han dömdes till 14 års fängelse för mordet på 20-åriga kvinnan.

I hovrättsförhandlingarna som avslutades i onsdags har 22-åringen fått en ny advokat – Thomas Olsson. Han har gått hårt åt polisutredningen och hävdar att mycket tyder på att en annan person kan ha utfört mordet.

– Inget i utredningen visar när Vatchareeya avled, var brottsplatsen finns, vad det är för mordvapen som har använts. Inte heller något om hur kroppsdelarna placerades ut. Varje gång en åklagare uttrycker att något "kanske" har skett, är det bara ett uttryck för att det finnen en mängd olika alternativ, säger Thomas Olsson enligt NSD.

Pekar ut man

I stället pekar advokaten ut 20-åringens tränare, som i tingsrätten uppgav att han haft en relation med Vatchareeya.

– Motivet finns, tillfället finns, platsen finns. Ser man till utredningsmaterialet, talar mycket för att Vatchareeya lämnade min klient och gick hem till sin älskare. Men man lämnade det outrett. Därmed kan inte en alternativ gärningsman uteslutas.

Enligt Thomas Olsson har utredningen inte lagt tillräckligt vikt vid att undersöka älskaren, en kritik som åklagare Ulrika Schönbeck viftar bort.

– Kritiken är obefogad. Han är utredd i den mån det går. Sen ska man påpeka att han aldrig varit misstänkt i ärendet, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Naturligtvis var han intressant till att börja med eftersom de haft en massiv kontakt via sociala medier och telefon. Men han kunde sedan avföras och vi fann ingen anledning att gå djupare på det spåret.

Ulrika Schönbeck hade hoppats att Johansson skulle dömas till 18 års fängelse av tingsrätten, och hoppas att hovrätten skärper det utdömda straffet på 14 år. Hon är säker på en ny fällande dom.

– Han skulle ju kvarbli i häktet i väntan på dom. Det är en ganska tydlig fingervisning om hur det kommer att gå.

Publisert: