Nollningsleken döms ut – som tortyrmedel

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: LASSE ALLARD
Lundsberg.

NYHETER

Under nollningen på Lundsberg har elever utsatts för ”ubåten” då ett rör stoppas i munnen och vatten hälls i.

Nu sågar experter metoden – som kan vara olaglig och farlig.

– Det blir en sorts kvävningskänsla som liknar en tortyrmetod, säger Amnesty-läkaren Inger Sjöberg.

Ove Bring, professor i folkrätt vid Stockholm universitet.
Foto: Pawel Flato
Ove Bring, professor i folkrätt vid Stockholm universitet.

Att två elever fick uppsöka sjukhus efter att ha blivit brända på ryggen med strykjärn var droppen som fick bägaren att rinna över för Skolinspektionen.

De stängde Lundsberg med omedelbar verkan och en utredning om misshandel inleddes.

Men i Skolinspektionens rapport framkom även uppgifter om andra nollningsriter som kan anses tveksamma.

Upprör experter

Så här skriver Skolinspektionen om den så kallade ”ubåten”:

”... den utsatte eleven i förekommande fall får lägga sig på rygg med ett rör i munnen, blir ombedd att 'stänga alla luckor', vatten hälls ner i röret och när den utsatte eleven får vatten i munnen får denne höra att 'du stängde inte alla luckor'.”

Beskrivningen upprör experterna – som tycker att kopplingen till tortyrmetoden waterboarding, skendränkning på svenska, inte är långsökt.

– Nej, kopplingen är inte alls avlägsen. Som det beskrivs låter det nästan som waterboarding, vilket ger panikkänslor och kvävningssymptom, säger Ove Bring, professor i folkrätt vid Stockholm universitet.

Han är även författare bakom boken ”De mänskliga rättigheternas väg”, där man bland annat kan läsa om olika tortyrmetoder.

– Vid waterboarding läggs man på rygg och får en våt trasa över ansiktet och sedan häller man vatten över trasan och man upplever en känsla av drunkning. Det som beskrivs från Lundsberg låter ju liknande och är i så fall ett brott mot FN:s tortyrkonvention från 1984.

Blir bestört

Även tre läkare kopplade till svenska Amnesty tycker att det låter tortyrliknande. Inger Sjöberg, ordförande för Amnestys medicinska grupp, läste igenom beskrivningen tillsammans med två kollegor, varav en är anestesiolog.

– Man blir bestört och förbluffad. Både vuxna människor och ungdomar måste ju veta att det är farligt att få vatten tillfört när man ligger ner. Man kan få det i lungorna, säger Inger Sjöberg.

Hon fortsätter:

– Det är ju bara elakt. Barn ska aldrig bestraffa andra barn och vuxna som varit medvetna om detta måste ju insett att det var fel.

Att skolledningen ska ha vetat om att ”ubåten” skulle genomföras är något som numera sparkade rektorn Staffan Hörnberg dementerat.

Under torsdagen underströk han åsikten via ett öppet brev på Facebook:

”Jag känner stor besvikelse och indignation att det görs gällande i media att jag skulle ha varit informerad och godkänt en nollning som kallas ubåten på Lundsberg. Påståendet är kränkande och det rör sig om rent förtal”, skriver Hörnberg.

Polis och åklagare har ännu inte utrett om genomförandet av ”ubåten” varit brottsligt, men kan komma att göra det.

– Det beror på vad som kommer fram i förhör med olika personer. Det är inte uteslutet, säger kammaråklagare Niclas Wargren.

Publicerad: