Större risk för olyckor i påsk

Högtiden är en av årets värsta trafikhelger – här är det extra farligt

Påsken är en av årets ­farligaste högtider på ­vägarna.

Minst fem personer kommer ­enligt statistiken att dö i trafiken under ­helgen.

– Extra farligt är det på vägar där det normalt sett inte är mycket trafik, ­säger Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen.

Klicka på bilden för att se den i en större storlek.
Klicka på bilden för att se den i en större storlek.

Påsken är en av de helger under året då flest personer dör i trafiken.

Redan i går var det högt tryck ute på vägarna och en man avled i samband med en frontalkrock på E 45 ­söder om Åmål.

En person skadades svårt i samband med en smitningsolycka i Malmö.

– Vägarna blir mer belastade under påsken och då är det större risk för ­olyckor, säger Mona ­Houvinen, presskommunikatör på Trafikverket.

27 dödsolyckor

Enligt Trafikverkets ­statistik över det senaste decenniet sker 29 procent fler trafikolyckor på skärtorsdagen jämfört med en vanlig dag. På påskdagen ­inträffar dubbelt så många dödsolyckor som vanligt.

Mellan 2009 och 2013 skedde totalt 186 personskadeolyckor under påskhelgen inklusive onsdagen. 27 av dem dödsolyckor.

– Extra farligt är det på ­vägar där det normalt sett inte är mycket trafik, till ­exempel på de vägar som används när folk åker till fjällen, säger Henrik Olars på Transport­styrelsen.

Trafikverket räknar med att alla Europavägar ­mellan Östersund och Stockholm kommer att vara över­belastade under påsken. Även E22 mellan Stockholm och Kalmar förväntas bli starkt belastad.

Värst brukar trafik­kaoset vara under eftermiddagen på skärtorsdagen och ­annandag påsk.

På sträckan mellan ­Gävle och Tönnebro kommer omkörningsfilen att vara avstängd under de mest trafikintensiva timmarna på skärtorsdagen och annandag påsk.

Extra kontroller

Polisen kommer under påskveckan att storsatsa på trafiken i hela landet och vill göra allmänheten uppmärksam på att många kontroller kommer att ske längs vägarna.

- Det konsumeras en hel del alkohol under påsken och det märks tyvärr på ­vägarna också. Dessutom är det stressen att man ska ­hinna träffa så många som möjligt på så kort tid som möjligt, säger Hans V ­Nilsson på trafikpolisen i Stockholm.

Trafikverkets statistik ­visar att en överväldigande majoritet av olyckorna ­sker på vägar som inte är mötesseparerade. De rekommenderar därför att, om möjligt, välja de motorvägar som är mitt­separerade med fysisk ­barriär.

– Även om det innebär en omväg är det värt att ta sådana vägar och få en bättre garanti för att påsken kan tillbringas hos släkt och familj och inte på något sjukhus, säger Peter Behrman, presskommunikatör vid Trafikverket.

Publisert: