Så bluffar tillverkarna om det farliga sminket

avTina Remius

NYHETER

Läkemedelsverket fört bakom ljuset

Foto: SCANPIX

De populära ögonfransserumen är farliga och stoppas av myndigheterna. Men tillverkarna gör bara om innehållsförteckningen - och fortsätter sälja dem.

– Jag tycker att det är fruktansvärt att de får säljas, säger Linda Lampenius, som själv fick problem av Neulash.

Tipsa | Aftonbladet

Foto: SCANPIX
Linda Lampenius fick problem efter att hon använt ögonfransserumet

Varje år säljs tiotusentals ögonfransserum som ska förlänga ögonfransarna. Men de kan skada ögonen och de farliga substanserna saknas i innehållsförteckningen. 2011 testade Linda Lampenius, violinist och bloggerska Neulash i hopp om längre ögonfransar. De växte men gick sedan av. Dessutom blev huden vid ögonfranskanten eldröd och uppsvälld.

– Jag kommer aldrig att använda det igen, säger hon.

Säljstoppat serum

Förra året fick företaget Stockholm South Beauty Ink AB säljförbud av sitt ögonfransserum Nutralux MD. Produkten innehöll nämligen det farliga ämnet prostaglandinanaloger (PGA) som är läkemedelsklassat och kan orsaka irritationer och färgförändringar i ögonen. I värsta fall kan serumet till och med göra att ögat sjunker in i ögonhålan.

Som svar på tal meddelade företagets vd, Jenny Törnros, att det farliga ämnet plockats bort ur produkten. Därför kunde den fortsätta att säljas utan någon risk för oönskade biverkningar.

Egna analyser

Men läkemedelsverket analyserade den nya versionen av NutraLuxe MD och fann att även dessa innehöll PGA.

– Resultatet är entydigt då samtliga analyserade förpackningar innehåller prostaglandinanalogen, Isopropyl cloprostenate (IC) säger Ingela Ottoson, utredare vid Läkemedelsverket.

Handlat i god tro

Vd:n Jenny Törnros anser att hon har handlat i god tro. Hon ska själv ha kontaktat sin leverantör som lovat att det farliga ämnet inte skulle finnas i serumet. I ett mejl förklarar hon: "Min leverantör har lovat mig att medlet varit borttaget och till och med skickat dokumentation som påstods styrka detta. Jag fick alltså reda på att det farliga ämnet inte var borttaget först när jag fick ta del av läkemedelsverket analys."

Fler ögonserum granskas

Neulash

Cosmetika i Skandinavien AB sålde ögonserumet Neulash, innehållande ett läkemedelsklassat ämne. När Läkemedelsverket utfärdade försäljningsförbud hävdade de att en ny formula tagits fram utan substansen. Något som Läkemedelsverket kunde bevisa inte stämde. Cosmetika i Skandinavien AB har dömts att betala en miljon kronor i vite men företaget har överklagat beslutet till kammarrätten där prövningsbeslut nu väntar.

Fotnot: Aftonbladet har sökt Cosmetika i Skandinavien AB.

X-lash

I april förra året polisanmäldes bolaget Inches internet group AB för misstänkt brott mot läkemedelslagen. I företagets ögonfransserum X-lash fanns bimatoprost som används vid ögonsjukdomar som exempelvis grön starr, utan att detta står på innehållsförteckningen.

– Vi ser väldigt allvarligt på X-lash eftersom den innehåller en ren läkemedelssubstans och samtidigt är mycket populär bland unga tjejer. Företaget har haft en stor försäljning och en rad biverkningar har rapporterats in, säger Ingela Ottoson, utredare vid Läkemedelsverket. 

Men enligt företagets kommunikatör, Kaj Alberts, stämmer inte Läkemedelverkets uppgifter.

– Vi säljstoppade direkt och vi kan bevisa i analyser att den är fri från Läkemedelssubstanser nu, säger han.

Dessutom kan företaget vara oskyldigt anklagat.

– Det är inte säkert att det var vi som sålt serumet som Läkemedelsverket testade eftersom vi inte är ensam distributör av produkten, säger han.