Sjöstedt: Löfven otydlig i regeringsfrågan

Av: Matilda Rangborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt (V) om opinionsläget och Anders Borgs vilja att höja skatten

I går klubbade Vänsterpartiet i Stockholm sin riksdagslista. Partiledaren Jonas Sjöstedt hamnade som väntat, överst. Det var en märkbart segerviss ledare som sedan talade inför partiet.

– Vi är redo att vinna valen i år, vi är redo att ta över, sa han.

Partiledaren Jonas Sjöstedt toppar, som väntat, riksdagslistan för Vänsterpartiet i Stockholms län. Det beslutades på lördagen under partiets valkonferens. Karin Rågsjö, från partistyrelsen, valdes enhälligt att stå som nummer två.

I sitt tacktal lyfte Jonas Sjöstedt upp vårens EU-val som viktigare än någonsin. V-ledaren spekulerade i att Alliansen hoppas på att en framgång i EU-valet ska leda till en sen vändning i opinionen, på samma sätt som inför valet 2010.

– Det här valet har alltså dubbel betydelse, både europeisk och nationell. Blir det däremot en framgång för vänstern, som jag tror, så blir det tungt för allianspartierna att vända det till riksdagsvalet, säger han.

Otydlighet i regeringsfrågan

För egen del kan Jonas Sjöstedt stoltsera med att Vänsterpartiet under förra året ökade mest av alla partier i opinionsmätningarna. Själv tror han att det handlar om tydligheten om vinsterna i välfärden och att man också klart avvisar alla samarbeten med allianspartierna efter valet. Att Stefan Löfven sträckt ut handen till både Centerpartiet och Folkpartiet för ett eventuellt samarbete, tror Jonas Sjöstedt är anledningen att S står stilla i opinionen.

– Otydligheten i regeringsfrågan är ett problem. Många rödgröna väljare vill inte se Annie Lööf eller Jan Björklund i en framtida regering och det blir otydligt vem man ska regera med, jag tror att det handlar om det.

Du använder samma argument mot S som Fredrik Reinfeldt?

– Ja, fast han kastar sten i glashus. Det finns ingen allians, enligt opinionsmätningarna i dag, som skulle kunna regera Sverige.

Skattehöjning bara valfläsk

I lördagens Aftonbladet säger finansminister Anders Borg att det kan bli aktuellt med skattehöjningar under nästa mandatperiod, för att klara jobben och skolan. Men Jonas Sjöstedt menar att regeringen tydligt visat var de står i skattefrågan, efter upprepade skattesänkningar under två mandatperioder.

– Man ska se vad regeringen gör, inte vad de säger. Inför valet vill de få det att framstå som att de ska bedriva en annan politik nästa mandatperiod. Jag tror inte på det, det är ren valtaktik, säger Jonas Sjöstedt.

Fi utmanar Vänsterpartiet

Den senaste tiden har partiet Feministiskt initiativ gjort ett uppsving och ökat sitt medlemsantal kraftigt. Enligt Fi:s talesperson Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Vänsterpartiet, lämnade hon V för att feminismen inte fick ta tillräckligt stor plats. Men Jonas Sjöstedt ser inte Fi:s ökade popularitet som ett tecken på att V inte håller måttet på jämställdhetsområdet.

– Vi jobbar hårt med de frågorna. I EU-parlamentet har vi ordförandeposten i jämställdhetsutskottet. Det finns inget annat parti i Sverige eller EU som jobbat så mycket med jämställdhet. Skillnaden är att en röst på Fi är en bortkastad röst eftersom de nog inte kommer in i varken parlament eller riksdag.

Publicerad: