Juldagsnatten stökig med fylla och bråk

Publicerad 2013-12-26

Runt om i Sverige gick hemvändare på krogen i går.

Juldagsnatten var som vanligt stökig med mycket fylla och bråk – och fyllecellerna räckte inte till.

– Vi fick släppa ut de som var minst berusade för att få plats med nya, säger Göran Lyrberg, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg, till TT.

I Falkenberg fick fylleristerna finna sig i att dela celler, på grund av den enorma platsbristen.

– Vi har inte celler så det räcker, helt enkelt. Vanligtvis brukar vi köra berusade personer till närliggande städer om cellerna tar slut, eftersom dubbelbeläggning kan medföra viss risk. Men det var fullt både här och där, säger Johan Johansson, vakthavande befäl vid Hallandspolisen, till TT.

Stökigt i Kalmar

Polisen i Södermanlands län rapporterar om "hög belastning". Det betyder 36 omhändertagna personer samt åtta gripna för olika brott.

– Det är en sådan kväll när man ska träffas och dricka, säger Urban Nordqvist, vakthavande befäl vid polisen i Södermanland, till TT

Det gick också livligt till i Kalmar län under juldagens kväll. 28 personer fick omhändertas för fylleri och tre personer greps för krogrelaterad misshandel.

– I Kalmar län är juldagen den stora hemvändarkvällen, och att 28 personer omhändertas för fylleri är rätt mycket i vårt lilla län. Å andra sidan brukar vi ha ganska mycket. Det rör främst Kalmar, men även Oskarshamn och Västervik, säger Mikael Erkki, länsvakthavande befäl i Kalmar och Kronoberg till TT.

"Lugnare än en lördagskväll"

Polisen hade däremot förberett sig väl och hade extra resurser inkallade i flera städer.

Inga allvarligare brott har heller begåtts under natten.

Hemvändartraditionen är dessutom inte lika stark i alla delar av landet – i Stockholm var juldagen snarare lugn.

– Ingenting allvarligare har hänt. Det är lugnare än en vanlig lördagskväll, säger vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till Aftonbladet vid 5-tiden på morgonen.

Slagsmål på nattklubb

Tidigt på morgonen utbröt dock ett stort slagsmål vid nattklubben Tolv, när 150 festdeltagare vägrade att gå hem.

– När folk ska lämna blir det tjafs och bråk. Det blossade upp vid klockan fem, då fanns det 700 personer kvar där inne. Det är lite slagsmål fram och tillbaka så vi har elva patruller. 25 poliser, säger Peter Asp, befäl vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, till Expressen.

Även i Västerås var det förhållandevis lugnt.

– Jag skulle säga att det är som en lönehelg, men det kunde varit mycket värre, säger Jimmy Lindwall, vakthavande befäl vid Västeråspolisen, till TT.